Kdy lze dostat výpověď, i když jste na neschopence?

disease

Spousta zaměstnanců má zažitou jednu zásadní informace. Když je někdo na neschopence, zaměstnavatel ho nemůže vyhodit z práce. Takové tvrzení je ovšem pouze částečnou pravdou. Takové tvrzení je ovšem jenom částečnou pravdou. Ano, podle zákoníku práce č. 262/2006 Sb. je zaměstnanec opravdu v tzv. ochranné době, kdy by neměl být propuštěn. I v tomto směru však existují určité výjimky.

Výjimky ochrany při nemocenské?

Hned na úvod všech výjimek lze zmínit dvě nejzásadnější. Ochranná lhůta, a tedy nemožnost vyhodit zaměstnance se nevztahuje na toho, kdo si takové zranění přivodil pod vlivem návykových látek nebo alkoholu. Další výjimkou je to, když si takové zranění způsobíte úmyslně, abyste mohli být na neschopence. Kromě těchto zásadních výjimek ovšem existují i nějaké další.

Výpověď v neschopence můžete dostat například v okamžiku, kdy se nacházíte ve zkušební době. Prvních čtrnáct dní jste pod ochrannou lhůtou, pak už vás ovšem zaměstnavatel může vyhodit. Podobný scénář může nastat i z organizačních důvodů. Když dojde ke zrušení vašeho pracovního místa, nemáte moc šanci na úspěch. To se ovšem netýká vyhození z práce kvůli nadbytečnosti. To je zcela jiný případ.

Kdy ještě může přijít výpověď?

V podobných scénářích ovšem lze pokračovat. Typickým příkladem je výpověď na neschopence v okamžiku, kdy porušíte pracovní povinnosti. Týkat se to může i situace, kdy vám končí pracovní smlouva na dobu určitou. Pak dostanete výpověď i přesto, že jste na neschopence. Nakonec k rozvázání pracovního vztahu může dojít při vzájemné dohodě. To je ovšem model, s jehož scénáře dobrovolně souhlasíte. Vzájemná dohoda pochopitelně může být doplněna o finanční vyrovnání a podobné věci.

Výpověď na neschopence sice není tak obvyklou záležitostí, ale takový scénář jednoduše může přijít. Nyní už víte, kdy by mohl nastat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.