Směnka a její rizika

Směnka je písemným dokladem, s nímž se lze setkat především při finančních závazku, jako je půjčka. Listina, která má určitá základní pravidla. Ta je třeba dodržet, aby nabyla odpovídající platnosti a měla případnou právní oporu.

Obvykle je podepisována dvěma osobami. Jednou, co peníze půjčuje a druhou, jež finanční částku přijímá. Výjimkou však nejsou ani další podpisy, mezi nimiž může být tzv. avalista nebo směnečník. Na první pohled jednoduše vyhlížející doklad stvrzující peněžní závazek, s nímž mohou být spjata určitá rizika.

Základní podoba směnky

smenkaObsahová forma směnky je vyžadována dokonce samotným zákonem. Jedná se sice o minimum údajů, ty jsou ale nezbytné pro nabytí její platnosti.

  • Výrazné označení dokumentu slovem „směnka“
  • Jméno osoby, jež si půjčuje peníze
  • Částka k úhradě
  • Doba splatnosti, včetně místa předání
  • Datum vystavení s podpisem

Díky téměř nulovým nárokům na administrativu jde pravděpodobně o jeden z nejlépe vymahatelných prostředků, ať už z pohledu jednoduchosti nebo rychlosti. Varianty směnek naleznete kupříkladu zde.

Rizika spojená se směnkou

Nevýhody tohoto finančního dokladu hovoří především v neprospěch dlužníka. Podepsáním takové směnky se totiž z právního hlediska omezuje ve svých právech a při řešení sporu u soudu je téměř bez šance. Navíc dlužnou částku je třeba na základě rozhodnutí soudu splatit povětšinou do tří dnů.

Určité obavy by však měl mít i věřitel. V jeho případě mohou být problémy způsobeny pouhou neznalostí zákona při vyplňování listiny. Pakliže je směnka sepsána špatně, lze se na ni jen stěží odvolávat.

Ještě větším nebezpečím pro dlužníka může být bianco směnka, která je podepsána dříve, nežli je vyplněna její obsahová část. Tou je samozřejmě finanční suma. Podpisem takového dokumentu se obvykle vystavujete značnému riziku podvodu a vzniku břemene, na něž jednoduše nestačíte.

 Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Gualberto107)

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.