Jak vybrat vhodný spořicí účet?

Mockup

Při výběru spořicího účtu je pro mnoho lidí rozhodující výše úrokové sazby. Jediným kritériem by však neměl být pouze co nejvyšší úrok. Aby vám účet vyhovoval, je třeba sledovat mnohem více parametrů. Poradíme vám, jak vybrat vhodný spořicí účet a na co se při výběru soustředit.

K čemu slouží spořicí účet?

Spořicí účet slouží k ukládání financí pro případ nenadálých výdajů. Na spořicím účtu si tak postupně vytvoříte rezervu, která se vám současně zhodnocuje úrokovou sazbou.

Oproti klasickému běžnému účtu tak ten spořicí vychází mnohem výhodněji. Ačkoliv se úrokové sazby nyní pohybují na minimu, stále jsou finance chráněny před znehodnocením inflací či je její dopad alespoň zmírněn.

Podobnou funkci jako spořicí účet má i termínovaný vklad. Ten se ale od klasického spoření liší stanovenou dobou uložení vkladů. Jednoduše řečeno, s vklady uloženými na termínovaném účtu nemůžete po určitou dobu disponovat, zatímco s penězi na spořicím účtu lze volně nakládat. U některých spoření se maximálně setkáte s několika denní lhůtou pro výběr našetřených financí, ale to jsou spíše výjimky.

Úroková sazba rozhoduje?

Jak jsme již zmínili. Úroková sazba je pro mnoho lidí hlavním a jediným kritériem při výběru spořicího účtu. Úrokové zhodnocení je samozřejmě důležité, ale zájemce by se měl dívat také na jiné parametry.

To však neznamená, že byste úrokovou sazbu měli zcela přehlížet. Jenom pamatujte na základní pravidlo: „Spořicí účet s nejvyšší úročením hned neznamená, že je nejlepší.“

Vysoká úroková sazba totiž obvykle platí jen při splnění určitých podmínek nebo je časově omezená. Po jejím opětovném snížení se vám tedy budou finance úročit pouze minimální částkou, která nestojí ani za řeč.

Vysoká úroková sazba omezená na určitou dobu bývá často pouze marketingovým tahem bank, aby nalákaly nové klienty. Proto buďte při výběru vhodného spoření obezřetní.

Neopomínejte poplatky

S poplatky se můžete setkat i u spořicích účtů. Při výběru vhodného spoření si projděte, zda vámi zvolené produkty obsahují nějaké poplatky a v jaké jsou výši. Současně si promyslete, kolik si na účtu chcete šetřit a jakého dosáhnete zhodnocení. Poté mezi sebou porovnejte, kolik vám účet vynese a kolik zaplatíte na poplatcích. Získáte tak jednoduchý přehled o tom, jestli se vám vybraný účet vyplatí. Vyzkoušejte i různé srovnávače spořících účtů.

Limity výrazně ovlivní zhodnocení

Dalším kritériem jsou limity na účtu, které určují minimální i maximální částku vkladu. Podle toho se následně určuje výše úrokové sazby.

Například, bude-li váš účet úročen úrokem 1 % do částky 300 000 Kč a 0,25 % u částek nad 300 000 Kč, tak v případě uložené částky 350 000 Kč se vám 300 000 Kč úročí 1 % a 50 000 Kč se úročí sazbou 0,25 %. Nejčastěji se setkáte právě s horním limitem, ale minimální hranice také není výjimkou.

Musíte si zřídit běžný účet?

U některých spořicích účtů se setkáte s podmínkou sjednání běžného účtu. K němu pak spořicí účet získáte zcela zdarma. Možná pro vás je běžný účet u dané banky samozřejmostí, ale také se může stát, že vás zaujal spořicí účet jiné banky a běžný již založený máte. Toto si musíte ujasnit podle vlastního uvážení.

U některých bank jsou s běžným účtem ještě spojovány poplatky za zřízení či vedení účtu, proto je třeba to započítat do výdajů souvisejících se spořicím účtem. Také je možné, že vám banka nabídne oba účty zcela bez poplatků. To zní sice skvěle, ale nezapomeňte si pohlídat podmínky, které se založením obou účtů souvisí.

Pomohou vám recenze spořicích účtů

Nabídka bank je skutečně široká a pohlídat si všechna kritéria není vůbec jednoduché. Pro člověka, který se v této problematice neorientuje, se jedná o několik dní vybírání. Proto by vám mohly pomoci recenze spořicích účtů, ve kterých si můžete jednoduše porovnat všechna potřebná kritéria. Díky tomu rychle a snadno najdete spořicí účet podle vašich požadavků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.