Kdy musíte jako podnikatelé podat souhrnné hlášení?

business

Souhrnné hlášení je tematikou, která se primárně týká podnikatelů, respektive plátců DPH. Toto hlášení je nutné odevzdávat finančnímu úřadu za jistých okolností. Ty vám podrobněji popíšeme v následujících řádcích a zmíníme vše důležité spjaté s touto tematikou.

Něco málo o souhrnném hlášení

Na počátku všeho bychom měli vysvětlit, co to vlastně souhrnné hlášení je. Jde v podstat o doklad, který prokazujete, že bylo zdaněné poskytnuté plnění, a to v rámci států Evropské unie. Využijete ho tedy za předpokladu, kdy dodáváte zboží osobám v jiném státě EU, která je registrována k DPH. To samé se týká také služeb nebo přemísťování obchodního majetku, opět v rámci států Evropské unie.

Pozor, v tomto směru existují i určité výjimky. Například při provozování e-shopu a dodávce zboží do země EU občanovi bez registrace DPH nemáte povinnost podávat souhrnné hlášení. Na druhou stranu se tato nutnost týká i online služeb v podání Google AdSence a ostatních.

Nezapomeňte na termín podání

Jestliže patříte do skupiny těch, který se týká souhrnné hlášení, musíte ho odevzdat elektroniky. Zvolit můžete buď datovou schránku nebo využijete portálu finanční správy. Důležité je vyplnění třech zásadních oddílů označovaných písmeny A, B, a C. Kromě samotné povinnost musíte brát na zřetel i termín podání. Souhrnné hlášení se podává vždy za každý měsíc, kdy není nulové. Typicky do 25 dne v konkrétním měsíci. Popřípadě je odevzdáváno v daňovým přiznáním.

Souhrnné hlášení je povinností, kterou rozhodně není vhodné podceňovat a zapomínat na nic. V opačném případě totiž hrozí nemalé sankční pokuty, a ty nechcete dostat. Jestliže v tomto směru nemáte dostatek povědomí o tom, jaké jsou vaše povinnosti, je nejlepší obrátit se na profesionály. Najděte si dobrou účetní, která všechny tyto věci bude řešit za vás. Vyplatí se to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.