Znáte vaše povinnosti? Školit řidiče je nutné ze zákona

Zaměstnáváte řidiče? Důležitou povinností, kterou musí vaši pracovníci ze zákona splnit, je povinné školení. A nezáleží na tom, zda se jedná o řidiče z povolání nebo řidiče referenta, tedy zaměstnance, který služební vůz používá v rámci jiné pracovní činnosti.

Nejde přitom jen o byrokratickou povinnost. Každý řidič potřebuje vědět, jak přesně postupovat v případě dopravní nehody, stejně tak by se měl seznámit s tím, jaké má práva a povinnosti nebo jaké postihy mu hrozí v případě, že poruší během pracovní cesty zákon. Zároveň si oživí pravidla silničního provozu, které někteří zaměstnanci mohli z doby, kdy absolvovali autoškolu, už lehce zapomenout.

Školení je několik

školeníKromě toho při náboru nových zaměstnanců nezapomeňte seznámit řidiče se zásadami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a s požárními předpisy (PO) – obojí je opět povinné ze zákona. Navíc je to způsob, jak chránit firemní majetek i zdraví zaměstnanců.

Pokud se nespecializujete na čerstvé absolventy, tak vaši zaměstnanci pravděpodobně o BOZP, požárních nebo silničních předpisech už někde slyšeli. Přesto se vyplatí věnovat všem zmíněným školením dostatečnou pozornost. Řada lidí si v minulosti podobné kurzy „odseděla“, aniž by si z něj odnesli základní znalosti.

Pokud plánujete klasickou přednášku pro několik desítek osob, tak samozřejmě hrozí, že budou školení i tentokrát pro vás všechny přítomné jen ztráta času, který by bylo lepší věnovat práci. Jak to udělat, aby školení mělo smysl a zaměstnanci se díky němu dopustili méně chyb?

Online řešení

logoŘešením mohou být internetové výukové kurzy, které jsou názorné, interaktivní a jednoduché – a zároveň obsahují všechny důležité informace. Řidič může školení absolvovat v okamžiku, kdy mu to časově vyhovuje, a může si na kurz vyhradit potřebně dlouhou dobu.

Všechny důležité zásady si řidiči mohou ověřit pomoci kontrolních otázek a jednoduchých úkolů. V závěru navíc musí absolvovat test, ve kterém si ověří, že se v problematice orientují. Obvykle se navíc k obsahu kurzů mohou zaměstnanci vracet i dodatečně, kdykoliv jim něco není jasné. Je tak šance, že ve chvíli, kdy bude hrozit nějaké potenciální nebezpečí, se povede tyto následky odvrátit.

Doporučujeme navštívit web online školení King.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.