3 pravidla zodpovědného nebankovního půjčování

Když chybí peníze do výplaty, nebo prostě máte vyšší výdaje a musíte na něj rychle sehnat peníze, jako řešení se hodí rychlá půjčka od nebankovní společnosti. Jedná se o specifický finanční produkt, ke kterému musí každý přistupovat velmi zodpovědně. Na co si dát pozor a jak poznat, že si půjčujete od seriózní firmy.

Lichvářům odzvonilo, jenže je to na začátku

V prosinci 2016 začala platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má za cíl „vyčistit“ oblast nebankovního půjčování a zajistit, aby na trhu zůstaly jen seriózní společnosti (více se o novele dozvíte zde). Jedním z nových pravidel je, že společnost poskytující nebankovní úvěry musí mít licenci od ČNB. O tu si firmy musely požádat do začátku března 2017, udělal to jen zlomek z nich. ČNB eviduje cca 500 žádostí. Jestli si firma žádost podala, zjistíte v online registru na stránkách ČNB. Snažte se tuto informaci najít, získáte téměř 100% jistotu, že si půjčíte od férové firmy.

Dále zapátrejte po tom, zda je poskytovatel členem APNÚ (Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů). Pokud ano, je to další známka kvality. Jedná se totiž o dobrovolné sdružení firem, které také chtějí zlepšit oblast nebankovních půjček.

Zaměřte se sami na sebe!

Nebankovní půjčka byla vytvořena, aby lidem pomohla řešit náhlou finanční tíseň. Na začátku si tedy odpovězte na otázku, jestli si skutečně musíte půjčit. Každá půjčka je totiž risk, nikdy nevíte, co se může přihodit. Není nic horšího, než když nebudete schopni peníze v termínu vrátit a nebudete mít ani na to, abyste si připlatili za prodloužení splatnosti. V takovém případě hrozí vysoké sankce a vás to může dohnat až k exekutorovi.

Půjčka do výplaty je tedy správným řešením jen tehdy, když na to máte peníze. Pokud nemáte s nebankovním půjčováním zkušenosti, vyzkoušejte půjčku zdarma od Via SMS s.r.o., na 30 dní půjčuje až 8000 Kč zcela bez poplatku.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.