Bankovní poplatky

bankovní poplatky

Bankovní poplatky jsou u nás už tradičním nákladem, který je spojen s provozováním běžného účtu. Prakticky od začátku fungování našeho státu se zavedly nějaké poplatky bance. Dříve to bylo částečně pochopitelné, jelikož všechny instituce začínaly na zelené louce. Musely vybudovat svou pobočkovou síť, velká sídla, velké týmy. Paradoxem je, že od nich dnes ustupují.

Dnes už banky svá sídla mají, vše jim běží, investice prakticky nula. Přesto jsou poplatky stálé a dokonce i narůstající. Každý majitel bankovního účtu musí platit standardní poplatek za vedení svého účtu. K tomu se obvykle připočítává poplatek za výběr z bankomatu, výběr na pobočce ale i vklad. Každý jistě zná poplatky za transakce a to jak příchozí, tak odchozí.

bankovní poplatkyZkrátka platí se za všechno, co zpoplatnit jde. Velké banky zatím nemají potřebu od bankovních poplatků ustupovat, protože nezaznamenávají úbytek klientů z důvodu vysokých poplatků. To se ale může brzy změnit.

Moderní banky totiž zavádějí takzvanou bezpoplatkovou politiku. (např.: mBank, Fio Banka, ZUNO, Equa bank) Neplatíte žádné poplatky za vedení, pokud používáte internetové bankovnictví pro své transakce, tak je to také zdarma. Účet vás tak nestojí ani korunu. Touto cestou by se měly dát i velké banky a vydělávat na svých investicích a poskytnutých úvěrech, ne na tom, že lidé jsou zatím ochotni platit obrovské sumy pouze za to, že mohou mít u banky své peníze uložené.

použité obrázky převzaty z webu www.freedigitalphotos.net

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.