Nevíte, jak snížit své dluhy? Prozradíme vám, jak na to

money

Zadluženost není určitě ničím, co by se dalo závidět. Pokud se do takové situace nechcete dostat nebo v ní jste a nevíte, jak se vymanit, máme tu pro vás několik praktických tipů. Na počátku všeho byste si měli připustit závažnost dané situace. Jednoduše si přiznejte, že zkrátka dlužíte peníze a je nutné s tím něco dělat.

Strčit hlavu do písku určitě není ta nejlepší cesta. To znamená, nevyhýbejte se věřitelům a zjistěte si, kde všude dlužíte. Dejte dluhy na jednu hromadu a začněte s řešením těchto obtíží.

Minimalizujte své výdaje

Abyste měli dostatek finančních prostředků pro splácení svých dluhů, najděte rezervy ve svém rodinném rozpočtu. Pokud ho ještě neevidujete, začněte. Sečtěte si své pravidelné příjmy a zároveň se pusťte do zapisování výdajů. Možná právě na základě tohoto seznamu zjistíte, že za některé položky utrácíte zbytečně mnoho a kde by se dalo ušetřit. Někdy hold budete muset oželit koníčky a nížit svoji životní úroveň, abyste ušetřili peníze.

Refinancování a konsolidace

Naučte se efektivně splácet své dluhy. Pokud máte větší množství půjček, využijte například refinancování. Prostřednictvím něho nahradíte nevýhodou půjčku za tu výhodnou. Alternativou je konsolidace úvěrů, díky níž sloužíte více půjček do jedné. Tím pádem se dostanete k lepším splátkovým podmínkám a ve výsledku ušetříte.

Pokud budete schopni ulít nějaké peníze stranou, rozhodně je neutrácejte na nesmyslné věci a raději je použijte na předčasné splacení půjček. Popřípadě z nich udělejte správnou finanční rezervu na horší časy. Zároveň si uvědomte jedno důležité pravidlo. Nikdy si nepůjčujte peníze na splácení starých dluhů. Tím budete svoji potenciální dluhovou past pouze prohlubovat. A kdybyste si už náhodou nevěděli rady, neházejte flintu do žita a kontaktujte banky či nebankovní společnosti, jimž dlužíte. Vždy lze nalézt řešení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.