Jaká je budoucnost stavebního spoření?

budoucnost spoření

Stavební spoření dostává v posledních letech jednu ránu za druhou. Už je dávno pryč ten super výhodný spořící produkt, který ještě v roce 2003 přinesl lidem až 4 500 Kč ročně ze státní kasy. Současné podmínky dávají maximálně 2 000 Kč ročně k platbě na účet stavebního spoření ve velikosti 20 000 Kč. A tím to rozhodně nekončí.

budoucnost spoření

obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: kongsky)

Stavební spořitelny možná výhledově přijdou o své dominantní postavení na trhu stavebního spoření, protože vláda chce dát možnost i bankám poskytovat tento specifický druh spoření na bydlení.

Stavební spoření tak u nás zažívá jakési mrtvé období. Stále dochází k uzavírání nových smluv, ale čísla hovoří spíše proti stavebnímu spoření. Jde o to, že končí více smluv, než se nově uzavírá.

Nové podmínky se zdají lidem nevýhodné a hrozba účelového využití finančních prostředků je pro někoho naprosto neakceptovatelná. Vláda chce totiž omezit dispozici se státním příspěvkem pouze na nákupy související s bydlením a bytovou potřebou. To může opět zamíchat kartami a posunout stavební spoření dál na okraj oblíbenosti mezi finančními produkty u nás.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.