Vývoj české ekonomiky za poslední měsíce

Česká ekonomika je v nejdelší recesi, kterou vlastně jako samostatná země zažívá. Jde o již několikáté čtvrtletí, kdy česká ekonomika neroste z pohledu HDP. Pro běžného občana možná nejde o nijak zajímavou záležitost, ale právě HDP ukazuje, jak se hospodářství dané země vyvíjí a kam směřuje.

Existuje celá řada předstihových ukazatelů, které informují o budoucím vývoji v ekonomice. Jedním z takových je stavební výroba. Pokud se stavebnictví daří, vypadá to na veselou budoucnost. V naší zemi tomu bohužel tak není. Na stavebnictví dopadla jedna z nejhlubších krizí posledních let a dokonce i desítky let. Nedaří se prosazovat nové zakázky ani od státu ani od soukromých investorů. O každý projekt je na trhu velký boj a nevypadá to na brzké oživení.

Celá ekonomika následně kopíruje vývoj stavebnictví, takže ani v nejbližší budoucnosti nemůžeme očekávat rapidní nárůst optimismu a plošného nabírání nových zaměstnanců. Spíše půjde v celé ekonomice o snahu stabilizovat náklady a firemní procesy, s čímž samozřejmě souvisí i stagnace na trhu práce a nevytváření nových pracovních míst. Nikdo totiž neví, jak bude za půl roku naše hospodářství vypadat a logicky se tak nechce nikomu riskovat.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.