Okamžité platby mezi bankami

Každý majitel bankovní účtu byl doposud zvyklý na to, že pokud odesílal peníze z jedné banky do druhé, vždy tento proces nějakou dobu trval. Banky na to totiž měly určitý čas, který byl v délce trvání jednoho pracovního dne. Obvykle tak peníze protistraně dorazily až následující den. A to pochopitelně nemusí být příjemné pro každého. Když potřebujete dostat peníze na účet jiné banky rychle, je tato standardní lhůta bezpochyby překážkou.

Expresní platby fungují nějaký ten čas

Na trhu pochopitelně existují možnosti, jak provést převod z účtu na účet v jiné bance co nejrychleji. Nabízí jej všechny bankovní společnosti už řadu let. Jde o expresní převod peněz, který se spojen s poměrně vysokými poplatky v řádu několik korun až desítek korun.

Tento bankovní styk funguje tak, že máte záruku doručení peněz ještě tentýž den. Může to být klidně až za několik hodin, bude to však ten samý den.

Okamžité platby jsou žhavou novinkou

Tento článek však cílí na zcela jinou novinku, která tak trochu vychází z expresních plateb. Jde ale o okamžité platby, s nimiž už začaly některé bankovní domy. Na rozdíl od expresní platby je ta okamžitá skutečně okamžitá. To znamená, že peníze převáděné z banky do jiné banky se na účtu promítnou v řádu několika vteřin. A co je ještě zajímavější, tento převod je v rámci daného účtu buď zcela zdarma nebo spojen s velice malým poplatkem, třeba jedné koruny.

S touto novinkou na současném bankovním trhu již operuje společnost Air Bank, k níž se přidala i Česká spořitelna. Během následujících měsíců budou přibývat i další bankovní instituce. To znamená, že do konce ruku bude asi každý majitel účtu v České republice schopen odeslat okamžitou platbu komukoliv v jiné bance. Nutno podotknout, že tato revoluční služba již konečně koresponduje se stoletím, ve kterém žijeme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.