Kolik musíte mít naspořeno, když chcete hypotéku?

Hypotéční trh prochází posledními měsíci až roky poměrně výraznými změnami. To se pochopitelně negativně projevuje na možnosti získat hypotéku. Pro většinu zájemců o vlastní bydlení je to škoda, protože právě hypotéční úvěr byl ještě do nedávné doby asi tou nejsnazší cestou na nabytí bytové jednotky, rodinného domu nebo v rámci vypořádání majetkových vztahů.

Dnes už nemůžete žádat o stoprocentní hypotéku čili získat finance v plné hodnotě nemovitosti. V současnosti potřebujete mít naspořenou určitou částku, aby vám banka schválila hypotéku. Maximální přístupná hranice je 90 % LTV. Problém je však ten, že banky smí schvalovat hypotéky v rozmezí 80 – 90 % LTV v relativně malém objemu, který by neměl překročit 15 % všech poskytnutých úvěrů.

Z toho tedy logicky vyplývá, že když chcete získat hypotéku, musíte mít našetřeno alespoň 20 % z hodnoty nemovitosti. V závislosti na spoustě dalších faktorů to může být pochopitelně více. A pokud jste si mysleli, že tohle je jediné omezení, které vás může potkat, jste na omylu.

Omezení při žádosti o hypotéku

Kromě vlastních úspor klienta přihlíží bankovní domy ještě k dalším novým parametrům. Je to například hodnota DTI. Ta říká, že vaše celkové dluhy nesmí překročit devítinásobek vašeho čistého ročního příjmu. A to může být pro některé potenciální klienty poměrně svazující.

Dále se připravte ještě na parametr DSTI. Ten se vztahuje zase na velikost vašich měsíčních splátek. Jejich celková hodnota by neměla překračovat hranici 45 % z měsíčního příjmu. Do DSTI se samozřejmě započítává nejenom splátka hypotéky, ale vaše další dluhy, třeba v podobě půjčky, leasingu nebo kreditní karty.

Získat v současnosti hypotéku není takový med, jako tomu bylo třeba před dvěma lety, to si musíte uvědomit. I přesto byste se však neměli vzdávat svého snu o vlastním bydlení.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.