Blíží se zpřísnění hypoték

Dostat v dnešní době hypotéku je čím dál složitější. A Česká národní banky k tomu přispívá svými neustálými doporučeními pro bankovní domy. Několik dalších zpřísnění ostatně můžete očekávat v nadcházejících týdnech. A čeho se to především týká?

Důkladné prověřování klienta

Většina potenciálních žadatelů o hypotéku už si pravděpodobně zvykla na to, že v současnosti už nemají šanci dosáhnout na 100% hypotéční úvěr. Nově se však připravte na to, že lustrace klienta, respektive jeho platební morálky bude přísnější než kdy předtím.

Banky budou zavádět další omezení, mezi něž patří například fakt, že velikost splátky za hypotéční úvěr nesmí přesáhnout 45 % měsíčního výdělku zákazníka. To může být pro řadu lidí celkem limitující, navíc, když mají ještě jiné půjčky z dob minulých.

Velkým předpokladem je to, že toto pozvolné zpřísňování bude nabývat na své celkové intenzitě a dostat hypotéku bude zase o něco komplikovanější. Proto se možná nevyplatí otálet. Raději se zamyslete nad svým vlastním bydlením a neodkládejte jej na později. Požádejte o hypotéční úvěr nyní, když jsou přijatelnější nejenom podmínky získání, ale také velikost úrokové sazby. Ta se v průměru pohybuje kolem 2,58 %.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.