Jak vybrat sídlo společnosti, pokud zrovna rozjíždíte vlastní byznys? Existují v zásadě 4 hlavní cesty, kterými se můžete vydat

Jak vybrat sídlo společnosti, stojíte-li právě na začátku vašich podnikatelských aktivit? Jaké máte možnosti a co je důležité vědět ještě před tím, než se pro některou z nich rozhodnete? Jelikož každá z možných variant má svoje nezpochybnitelné výhody a zároveň s sebou nese také určitá rizika, nabídneme vám nyní stručný souhrn podstatných informací, které by vám mohly tuto důležitou volbu usnadnit.

Jak vybrat sídlo společnosti, aby vyhovovalo potřebám vašeho podnikání?

Začínáte právě z byznysem a stojíte před rozhodnutím, kam umístit sídlo vaší firmy? Je dobré vědět, že to, kterou cestou se hned na začátku vydáte, může celkem zásadním způsobem ovlivnit každodenní chod vaší společnosti. Je proto důležité celou věc zbytečně neuspěchat a důkladně zvážit všechna pro a proti a teprve potom se vydat zvoleným směrem. Co se vám tedy nabízí? Sídlo firmy můžete umístit například:

1) Do některého ze zahraničních daňových rájů.

2) Do zakoupené nebo pronajaté kanceláře v tuzemsku.

3) Do virtuální kanceláře.

4) Do místa vašeho trvalého bydliště.

Daňové ráje mají jistě svoje kouzlo, ale na prestiži vám nepřidají

Tuto variantu si nechte raději důkladně projít hlavou a zvolte ji pouze v případě, že je pro vás daňová úspora natolik zásadním a rozhodujícím kritériem, že vás prestiž vaší firmy a váš společenský status příliš nezajímají. Společnosti z daňových rájů budou mít navíc s největší pravděpodobností ve většině států čím dál složitější pozici. Ze strany vlád a úřadů zemí, v nichž ve skutečnosti působí, aniž by zde odváděly daně, se mohou ještě dočkat nejednoho nemilého překvapení.

KTERÉ ZEMĚ JSOU POVAŽOVÁNY ZA DAŇOVÉ RÁJE?

MIMOEVROPSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ ZEMĚ
Bahrajn

Barbados

Grenada

Palau

Panama

Svatá Lucie

Irsko

Kypr

Lichtenštejnsko

Nizozemí

Švýcarsko

Guam Samoa Lucembursko
Macao Trinidad a Tobago Jersey
Marshallovy ostrovy Tunisko Malta
Namibie SAE Monako

Sežeňte si kancelář a zaměstnance

K nejrozšířenějšímu způsobu provozování byznysu patří reálná kancelář v pronajatých či zakoupených prostorách. Není to sice úplně nejlevnější varianta, jelikož na pořízení takové vlastní kanceláře musíte zpravidla vynaložit částky pohybující se ve statisících korun, ale setkáte se s ní skutečně nejčastěji. Případný pronájem vás měsíc co měsíc vyjde rovněž na slušné peníze, obzvláště hovoříme-li o některém z větších měst jako Praha, Brno a podobně. Pokud tedy s podnikáním zrovna začínáte, nemusí být tato varianta umístění sídla společnosti pro vás tou nejpřijatelnější.

Virtuální kanceláře využívá celá řada profesí

Jste-li například daňovým poradcem, IT specialistou nebo zprostředkovatelem nějakých finančních produktů a ke svojí práci reálnou kancelář potřebujete jen příležitostně, může být využití služeb některého z poskytovatelů tzv. virtuálních kanceláří ideální cestou právě pro vás. Takový poskytovatel vám nejenom zajistí sídlo pro vaši společnost s nezbytným identifikačním číslem, a to obvykle na nějaké „dobré adrese“, ale zpravidla vám poskytne i celou škálu doprovodných služeb. Recepce, telefonické spojení, přebírání pošty i nejrůznější administrativní výpomoc vás obvykle vyjdou jen na pár stovek měsíčního poplatku. Zvolíte-li kvalitního poskytovatele, může to být jedna z nejefektivnějších cest k provozování vašeho byznysu.

V minulosti se pod křídla virtuálních kanceláří uchylovala řada podnikatelů především kvůli nižší pravděpodobnosti kontrol ze strany finančního i dalších úřadů. Přestože došlo k určitým změnám legislativy a jako úkryt před berňákem už virtuální sídla nefungují, jsou stále velmi oblíbená.

Podnikání z domova nemusí vyhovovat každému

Pracovat a řídit svůj byznys hezky z pohodlí vlastního domova? Komu by se to nelíbilo? Zřízení sídla firmy na adrese vašeho trvalého bydliště je samozřejmě také cesta, kterou se můžete vydat, a mnoha lidem jistě vyhovuje. Ušetříte peníze za pronájem kancelářských prostor a také čas, který byste byl nucen strávit na cestě do práce. Obojí můžete jistě využít lépe a to třeba právě ve prospěch vašeho podnikání.

Zdaleka ne každý však zvládne sladit život pracovní s tím soukromým. Časté zvonění příchozích klientů, obchodních partnerů a případně i kontrolorů z řad úředníků může rodinnou pohodu poněkud narušit.

Jistě si vyberete správně

Pár základních informací, které by mohly výběr sídla vaší firmy ulehčit, jsme vám tedy poskytli. Každý podnikatel může však mít jiné potřeby i představy a každému tak vyhovuje něco jiného. Je tedy pouze na vás, jakou cestou se ve vašem byznysu vydáte a přestože zvolené sídlo společnosti vaše podnikání v mnoha směrech ovlivní, rozhodující roli v tom, zda uspějete či nikoliv, budou nakonec hrát především vaše schopnosti a rovněž nezbytná dávka štěstí. Ale to je vám určitě jasné, nebo ne?

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.