Od ledna 2020 se chystá zvýšení nemocenských dávek. Kdo si polepší?

nemoc

Od tohoto roku se čekají změny v dávkách nemocenského pojištění. Dotknou se tyto změny i vás? Účast na systému státem provozovaného nemocenského pojištění je pro zaměstnance – na rozdíl od osob samostatně výdělečně činných – povinná. Od povinné účasti v něm je odvozována i povinná účast v dalších veřejných pojistných systémech, jako je systém důchodový a zdravotní. Někteří lidé s nízkými příjmy ale účastni nemocenského systému nejsou, bylo by to pro ně finančně nevýhodné a byrokraticky zatěžující. Proto je stanovena hranice příjmu pro vznik a trvání účasti výdělečně činných osob na nemocenském pojištění, a to 3.000 Kč. Uvedený minimální limit platí pro nemocenské pojištění vyplývající ze zaměstnání v rámci pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti.

Jiná pravidla pro DPP

Pokud pracujete na základě dohody o provedení práce, je pro vás stanovena speciální hranice pro účast na nemocenském pojištění, a tou je příjem vyšší než 10.000 Kč. Pokud jste zaměstnanec nemocensky pojištěný z dohody o provedení práce máte nárok na 3 ze 6 nemocenských dávek. Jde o dávku nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství a otcovskou dávku.

Zvýšení se dotkne všech

Komu se tedy dávky od tohoto roku zvýší a jak? Výše dávek, na které vznikl nárok před 1. lednem a tento nárok trvá ještě tohoto dne, se upraví bez žádosti, a to podle nové výše denního vyměřovacího základu stanoveného podle částek redukčních hranic platných od 1. ledna roku 2020. Nárok na zvýšení nemocenských dávek mají všichni oprávnění pojištěnci, ať vám vznikl nárok na dávku ještě v roce 2019 nebo až v roce 2020. Výše nemocenské a dalších dávek se určuje procentuálně, takže nelze dopředu říci, o kolik si konkrétně vy polepšíte. Nebudou to nejspíše žádné zavrtané částky, ale i pár set jistě potěší. Žádat tedy o nic nemusíte, peníze by vám měly být přiznány automaticky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.