Limity pro registraci k DPH se zvyšují na dva miliony korun

money

Využívání paušální výdajů je v České republice hodně oblíbené. Tyto paušály se vztahují primárně na neplátce DPH, tedy osoby samostatně výdělečně činné. Pokud do této skupiny také patříte, určitě víte, že existuje jistý limit pro to, když máte ze zákona povinnost registrovat se k DPH. Jde tedy o okamžik, kdy se stáváte plátcem DPH a podle toho také musíte podnikat. Do současné doby byl tento limit nastaven na hranici jeden milion korun. Nyní však dojde k zásadní změně.

Výdajové paušály

Nejprve se ale pojďme zaměřit na to, jaké vlastně existují výdajové paušály. V tomto případě samozřejmě narazíte na čtyři kategorie, které se liší podle toho, jakému druhu podnikání se budete věnovat. Nemůžete si zkrátka vybrat paušál podle vlastního rozmyslu.

Ten nejvyšší paušál má hodnotu 80 % a vtahuje se na příjmy ze zemědělské činnosti. Hned v závěsu je poměrně oblíbený paušál 60 %, který se vztahuje na příjmy s ostatních činností, v to v rámci živnostenského podnikání. Pak následuje 40% paušál spjatý s příjmy jiného podnikání dle zvláštních předpisů. Sem spadají například tlumočníci, autoři, znalci a jiní. Nakonec je tu ještě výdajový paušál s hodnotou 30 %, který se vztahuje na příjmy z pronájmu zařazeného v obchodním majetku a na příjmy z pronájmu.

Zvýšení na dva miliony korun

Je pravdou, že limity pro registraci k DPH se v průběhu minulých let měnily. Nakonec ustaly na hodnotě jeden milion korun. Vláda však schválila zdvojnásobení limitu, což bylo schváleno také ze strany Evropské unie. Limit jeden milion ostatně platí od roku 2004, který byl upraven právě při vstupu Česka do Evropské unie. Limit dva miliony začne platit nyní.

Pro mnohé živnostníky a podnikatele je to samozřejmě dobrá zpráva, protože mohou nyní vydělat podstatně více peněz, aniž by se museli registrovat k DPH a tím si administračně ztěžovat své podnikání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.