Co se prověřuje při půjčování peněz?

Vyžít z běžného platu není dnes vůbec jednoduché. Pokud potřebují lidé koupit cennější věc jako je například automobil nebo si třeba zrekonstruovat bydlení, musí si půjčit. Získat půjčku nemusí být vůbec jednoduché. Některé banky mají i dost přísná pravidla. Na co vše byste se tedy měli připravit, pokud se rozhodnete o půjčku žádat?

Prověřovat budou do detailu

Pokud si budete brát půjčku u banky a budete žádat vyšší částku, musíte se připravit na to, že si vás banka bude prověřovat. Jedině tak totiž zjistí, jestli jste pro ni bezpečný klient. U běžných půjček se většinou prověřuje příjem. Pokud žádáte o půjčku u banky, u které máte účet, nemusíte mnohdy nic dokazovat. Banka totiž vidí, jak velký obrat na vašem účtu je. Při prověřování pomůže bankám například seznam dlužníků Solus. V tomto registru jsou evidováni lidé, kteří dlouhodobě neplatí své závazky. Do systému jsou zapojeny banky, nebankovní instituce a třeba i mobilní operátoři. Banka vám nemusí půjčit v případě, pokud již dlužíte. Pozor si dejte na dědění dluhů, můžete totiž mít dluhy, o kterých vlastně nevíte.

Záleží především na vás

Pokud si budete chtít u banky vzít hypotéku, připravte se na poměrně zdlouhavé prověřování. Banka bude zjišťovat především váš příjem a také vaši schopnost splácet. Obvykle je nutné dodat potvrzení o všech vaši výdajích (jako například platba pojistného apod.). V bance potom sami spočítají, jestli budete schopni splácet či nikoliv.

Co když banka nepůjčí?

Pokud vás banka označí za nedůvěryhodného, nemusíte mít strach. V dnešní době můžete využít i jiné typy půjček. Půjčit si můžete například na dlužní úpis nebo směnku. Využít také můžete nabídek od nebankovních institucí. V těchto případech si ale dejte obrovský pozor na podmínky půjčky. Nebankovní instituce většinou neprověřují nic. Stačí jim třeba jen možnost ručení nemovitostí.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.