Jaké jsou hlavní rozdíly při podnikání OSVČ vs. s.r.o.?

podnikání

Pokud se rozhodnete začít podnikat, máte v podstatě na výběr ze dvou možností. Buď budete podnikat jako OSVČ neboli osoba samostatně výdělečně činná, nebo si založíte s.r.o., tedy společnost s ručením omezeným. Jaká jsou pozitiva a případně negativa těchto variant?

Výhody a nevýhody OSVČ

Pokud podnikáte jako OSVČ, je tato živnost provozována pod vaším vlastním jménem a příjmením. Za závazky ručíte celým svým osobním majetkem, v čemž je spatřována jedna z hlavních nevýhod podnikání jako OSVČ. Naopak jako výhoda se jeví mnohem jednodušší a rychlejší založení živnosti, než je tomu v případě s.r.o. Z hlediska daní je pro OSVČ výhodné a administrativně mnohem jednodušší, pokud živnostník využívá výdajové paušály. Osoby samotně výdělečně činné mají v porovnání se s.r.o. také možnost nevést si klasické účetnictví, ale pouze tak zvanou daňovou evidenci. Práva a povinnosti OSVČ se řídí Živnostenským zákonem.

Výhody a nevýhody s.r.o.

Zatímco OSVČ je z hlediska práva druhem fyzické osoby, společnost s ručením omezeným je osobou právnickou. Můžeme ji založit sami nebo s dalšími společníky. Proces založení je u s.r.o. složitější a delší než u OSVČ. Společnost s ručením omezeným je nutné založit pod vlastím jedinečným názvem, který se musí odlišovat od těch již existujících a zároveň nesmí být klamavý, s.r.o. musí mít také své vlastní sídlo. Výhodou společnosti s ručením omezením je naopak to, že neručíte celým svým majetkem, ale pouze do výše vašeho základního kapitálu. Jen pro úplnost dodejme, že zákon dnes umožňuje založení s.r.o. s minimálním kapitálem ve výši jedné koruny. Pokud jde o daně, je s.r.o. výhodným řešením především v případě, že ze sebe její majitel udělá zároveň jediného zaměstnance s minimální mzdou. V tomto případě nemusíte platit žádné zdravotní ani sociální pojištění. Všechny ostatní varianty jsou z administrativního hlediska složitější. Práva a povinnosti s.r.o. upravuje Občanský zákoník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.