Vyplatí se refinancovat hypotéku?

Odpověď, na kterou bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Je sice pravda, že se refinancování hypoték stává čím dál oblíbenějším procesem, je ho však nutné podstupovat jen za daných okolností, kdy se to vyplatí.

Nejprve si pojďme říci, co to vlastně refinancování hypotéky je. Jde o splacení stávajícího úvěru dalším, který si vezmete u jiné bankovní společnosti, popřípadě té nebankovní.

Kdy je možné provést refinancování hypotéky?

vyplati se refinancovat hypotekuV podstatě kdykoliv. Je třeba si ale uvědomit, že nejlepší dobou pro tento čin je konec fixační doby. Je to období, kdy povětšinou nejste vázáni žádnými sankcemi, pakliže byste chtěli předčasné splacení provést.

V opačném případě se můžete setkat s poměrně vysokými pokutami, jež tvoří buď celou úrokovou sazbu do konce období, nebo procenta z nesplacené sumy.

O refinancování se určitě začněte zajímat mnohem dříve, než vás o konci fixační doby bude kontaktovat samotná banka. Ideálně tři měsíce předem, kdy máte dostatek času na oslovení odpovídajícího počtu dalších bankovních institucí. Neopomínejte však ani na tu svou, u které právě jste. O lepší úrok si jednoduše řekněte.

Pozor na výhodnost refinancování

Vidina nižšího úroku u jiné společnosti ještě nemusí být předzvěstí tíženého úspěchu. Každý krok si musíte řádně spočítat, protože nová smlouva, respektive úvěr u cizí banky může znamenat určité výdaje.

Zaměřte na zřizovací poplatky, případě nutnost, nechat si vyhotovit další odhad nemovitosti. V takovém okamžiku může jít i o tisícové cifry, které přestup k jiné bankovní instituci jednoznačně znevýhodňují.

Ne nadarmo je dobré držet se starého pořekadla, dvakrát měř a jednou řež. Refinancování je povětšinou vázáno fixační lhůtou, ze které se bez sankcí jenom stěží vyvážete. Nejlepším řešením je tlak na vlastní banku, které předložíte konkurenční nabídky.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Keerati).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.