Obsah smlouvy o dílo je hodně důležitý

documents

Smlouva je významným dokumentem v mnoha situacích. Celkem zásadní pojistka toho, co prodáváte, dodáváte, kupujete a provádíte. Zkrátka smluvní vztah mezi prodávajícím a nakupujícím, jehož součástí jsou předem stanovené podmínky, pravidla a vše podstatné. Jestliže vás zajímá, co všechno má být nedílnou součástí smlouvy, prozradíme vám to.

Identifikace obou stran je naprostý základ

Každému je asi jasné, že první nezbytností ve smlouvě je uvedení základních údajů týkajících se obou smluvních stran. Musí se jednat jak o prodávajícího, tak kupujícího. Následovat by mělo definování pojmů, které se objevují ve smlouvě. Pokud jde o specifické výrazy a zkratky, platí to dvojnásob.

Zásadní je předmět smlouvy, po němž následuje termín plnění daných závazků. Mnohdy k nim dochází ihned po podpisu smlouvy, jindy je stanoven přesný datum. Zapomínat byste neměli ani na místo plnění, pokud hraje zásadní roli. Nakonec je to i cena, která musí ve smlouvě být.

Co další musí smlouva obsahovat?

Kromě výše uvedeného základu může smlouva obsahovat i některé ostatní náležitosti. Hodně záleží na domluvě mezi oběma stranami. Mohou to být například povinnosti týkající se objednavatele a zhotovitele. Důraz je mnohdy kladen i na autorská práva a duševní zdraví. Záleží na tom, čeho přesně se smlouva týká.

Ve smlouvě byste měli podchytit také škody a vady na zhotoveném díle. Stanovte si nějakou odpovědnost a popřípadě finanční sankce. Ty se mimochodem mohou týkat i zpožděných termínů a jiných situací. V některých situacích je vhodné do smlouvy zanést také možnost odstoupení od smlouvy. I v tomto případě je třeba ctít jistá pravidla. Tohle všechno pak musí podepsat obě smluvní strany. Teprve až podpisem smlouvy dochází k naplnění jejího obsahu.

Pokud si nejste jisti, zda vámi vytvořená smlouva obsahuje vše nezbytné, nechte ji zkontrolovat pověřenou osobou nebo využijte službu online kontrola smluv od profesionální firmy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.