Víte, jaká máte práva při reklamaci?

complaint

Nákup zboží v kamenné prodejně nebo v internetovém obchodě je spojen s jistými právy, které jako kupující máte. My se v dnešním článku zaměříme primárně na reklamaci. Ta je sice nežádoucím procesem, někdy je ovšem nevyhnutelná. Jestliže vás zajímá, jaká práva v tomto ohledu máte, začtěte se do následujících řádků.

Jak je to s lhůtami?

V první řadě bychom se měli zaměřit na lhůty, které s reklamací jako takovou souvisí. Pomyslným odrazovým můstkem se stává záruka v délce trvání dvou let. O tom se asi nemá cenu příliš rozepisovat, protože tohle ví naprosto každý.

Mnohem důležitější je pak informace o tom, do kdy musí být případná reklamace u prodávajícího vyřízena. Je to lhůta třiceti dnů. Od ledna 2023 se prodlužuje také zákonná domněnka vadnosti konkrétní věci. Doposud to bylo šest měsíců, nyní došlo k prodloužení lhůty na jeden rok.

Právo na odstoupení od smlouvy

Kromě práv v rámci reklamace vás jistě budou zajímat i práva týkající se odstoupení od smlouvy. Tato možnost se týká primárně nákupu na internetu, kdy nemáte možnost sáhnout si na zboží fyzicky. Pro kupujícího platí čtrnáctidenní lhůta pro odstoupení od podpisu smlouvy.

Co se týče práva z vadného plnění u sortimentu zakoupeného v kamenném obchodě, stojí za zmínku také pár důležitých věcí. Pokud vám byla prodána vadná věc, máte nárok na dodání nové, popřípadě její opravu.

Nepodceňujte ani jednu z výše uvedených situací, s nimiž se pojí příslušná práva. Pokud na něco máte nárok, domáhejte se toho. Rozhodně se nenechte odbýt vychytralým prodejcem, který má často snahu danou nápravu zlehčovat. Práva a povinnosti jsou jednoznačně dána zákonem, podle něhož je třeba se řídit. Pokud tedy s oblibou nakupujete v kamenných obchodech nebo v těch internetových, tohle všechno byste měli znát a mít doslova v malíku. Vyplatí se to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.