Víte, jak je to s fakturováním a účtováním na konci roku?

documents

Přelom roku vyvolává v mnohých podnikatelích řadu otázek týkajících se především fakturování a účtování. Jestliže spadáte do skupiny osob samostatně výdělečně činných, hodí se vám určitě několik hodnotných informací souvisejících s touto tematikou. Pokud totiž váháte a nevíte, jak postupovat, možná právě v tomto článku najdete patřičnou odpověď.

Živnostníci s daňovou evidencí

Jste neplátci DPH, uplatňujete paušální výdaje a vedete si daňovou evidenci? Pak se neobávejte žádných složitostí. Při vystavování faktur na přelomu roku nehraje podstatnou roli až tak vystavení faktury, jako spíše její samotná úhrada.

To znamená, že když vystavíte fakturu 31.12. a uhrazena bude v novém roce, započítáváte si jí do příjmů v následujícím roce. To se netýká pouze klasických faktur, ale také těch zálohových. Stěžejní je vždy datum úhrady.

Podnikatelé vedoucí účetnictví

Jiný postup nastává u osob samostatně výdělečně činných, které musí vést účetnictví. V tomto případě se hovoří o akruálním principu. To znamená, že se zaúčtováním výnosů a nákladů se pracuje dle času, k němuž se vztahují. Pokud splnění spadá do starého roku, pak se bude účtovat ve starém roce a naopak. Faktury, které jsou zaplaceny s předstihem dopředu se pak zúčtovávají v novém roce.

Využijte služeb účetních specialistů

I když může fakturování a účtování na konci roku vypadat jednoduše, ne každý je přeborníkem právě na toto téma. Jestliže nemáte jasno v tom, jak co správně účtovat, raději se obraťte na účetního. Jakékoliv chyby při fakturování rozhodně nestojí za problémy spojené s nevhodným účtováním. Ze špatných procesů mohou vzejít i nemalé pokuty. Popřípadě si cokoliv výše uvedeného dělejte sami, ale vše předem konzultujte s účetním, který vám za mírný poplatek jistě rád poradí. Vyhnete se tak komplikacím do budoucna. A příště už takové rady třeba nebudete potřebovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.