Tvorba business plánu má určitě něco do sebe

business

Chystáte se do banky požádat o peníze pro svůj business? Hledáte sponzory pro projekt, který byste s nadšením zrealizovali? Ať tak či onak, vždy budete potřebovat jednu důležitou věc. A tou je podnikatelský plán jinak označovaný jako business plán. Konkrétním lidem byste měli představit svůj záměr od A až do Z. Oslovit by je měl natolik, že vám na něj půjčí peníze. Jestliže nemáte povědomí, jak se takový business plán tvoří, začtěte se do následujících řádků.

Jak vypadá business plán?

Na počátku všeho je určitě představí vás nebo vaší společnosti, které by mělo být na titulní stránce. Poté následuje velice stručné představení podnikatelského záměru, k němuž se ještě vrátíte daleko podrobněji. Nezapomínejte ani na prezentaci osob, které za celým projektem budou stát. Nakonec i patřičný popis podniku hraje v tomto případě celkem důležitou roli.

Následuje podrobnější popis business plánu. Zaměřte se na to, co je vaším cílem a důkladně popište plánované výstupy, ať už jsou to produkty nebo služby. Snažte se vše co nejvíce specifikovat a zároveň potvrďte sdělená data i průzkumem trhu.

Dalšími informace v podnikatelském plánu by měly být potřebné vstupy, dodavatelé a v neposlední řadě i časový harmonogram. Zacilte také na konkurenci, kterou je zapotřebí zmínit ve vašem oboru. Vynechat byste neměli ani marketing.

Finance hrají důležitou roli

Je nepochybné, že jednou z nejdůležitějších součástí business plánu bude stanovení ceny a finanční přehled všeho potřebného. To je v podstatě pomyslnou alfou a omegou jakékoliv podnikatelského záměru. Na první pohled musí být zřejmé, že peníze budou investovány dle definovaného plánu a v daném časovém horizontu dojde k patřičné ziskovosti. Spousta podnikatelů tvorbu tohoto dokumentu často podceňuje ale věřte, jde o hodně důležitou věc a důkladná příprava se rozhodně vyplatí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.