Výpověď smlouvy na energie může mít několik podob

electric

Většina z nás má uzavřenou smlouvu na energie, ať už jde o elektřinu nebo plyn. Pokud se rozhodnete tuto smlouvu vypovědět, měli byste znát několik důležitých. Zároveň je vhodné vědět, že mohou nastat různé scénáře pro řešení takové situace.

Dosavadní smlouva jako odrazový můstek

Na počátku všeho se zajímejte o to, jakou máte vlastně aktuální smlouvu se současným dodavatelem. Velký rozdíl je totiž v tom, zda jde tato smlouva uzavřena na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. Pokud jde o smlouvu na dobu neurčitou, nic vám nebrání například v přechodu k jinému dodavateli.

Pro takový přechod budete potřebovat jeden velice důležitý údaj. Pokud jde o elektřinu, je to EAN kód. Jedná-li se o plyn, můžete předložit identifikaci místa podle EIC.

Přechod k jinému dodavateli a ukončení odběru

Když se rozhodnete změnit jiného dodavatele, stačí ho oslovit, připravit si současnou smlouvu a poslední vyúčtování. Všechny administrativní náležitosti související s přechodem za vás vyřeší nový dodavatel a vy do několika týdnů budete odebírat plyn nebo elektřinu od někoho jiného.

Pokud z nějakého důvodu chcete ukončit odběr elektřiny, popřípadě plynu, postup bude velice obdobný. Základem je aktuální smlouva, která by tedy měla být na dobu neurčitou. U smlouvy na dobu určitou totiž můžete narazit na případné sankční poplatky. Základem je sestavení výpovědi plynu nebo elektřiny, kterou zašlete dodavateli energií. V ní zároveň uvedete ideální datum ukončení smluvního závazku.

Ať už se rozhodnete se svojí stávající smlouvu na dodávku energií nakládat libovolným způsobem, buďte dostatečně obezřetní a zajímejte se o výpovědní lhůty a podobné věci. V případě změny nebo ukončení byste totiž mohli být nemile překvapeni. Počítejte také s tím, že v rámci všech procesů běží různé lhůty, takže je zapotřebí vše řešit s odpovídajícím předstihem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.