Jaké budou důchody v roce 2014

Každého postaršího člověka jistě zajímá, jak na tom budou důchody v roce 2014. Na co se mohou čerství adepti na tuto novou životní etapu těšit a z čeho se vypočítají důchody 2014? O tom vám sdělíme několik informací následovně.

Důchody 2014 se vypočítávají na základě dvou důležitých údajů. Jedním z nich je samozřejmě příjem, respektive průměrný příjem za období od roku 1986 do roku 2013, pakliže hovoříme o občanech, kteří právě vstupují do této etapy života.

Druhým podstatným údajem je pojištění, které jste si během dlouhých let platili. V tomto případě jde o pojištění započítané na celé roky. Prostřednictvím algoritmu vám budou posléze vypočteny důchody 2014.

Nárok na předčasný důchod 2014

duchodcePředčasný důchod 2014 je určen pro ty, jež nejsou z fyzických důvodů schopni dostát požadovaného věku 63 let nebo si léta důchodu chtějí užít jednoduše předčasně. Do takového důchodu lze vstoupit buď tři roky před důchodovým věkem, nebo pět let předem, pakliže je důchodový věk 63 let a vy jste dosáhli požadované hranice.

Jestliže využijete předčasný důchod 2014, musíte samozřejmě počítat s tím, že výše vaší důchodové renty neboli mzdy, bude krácena právě o dobu předčasného vstupu do důchodu. Lidé tak musí být smířeni s tím, že důchody 2014 se mohou pokrátit až o několik set nebo dokonce tisíc korun.

Zvýšené důchody 2014

Rok 2014 je pro důchodce dalším pozitivním mezníkem, kdy došlo k navýšení důchodů, bohužel jde však v souvislosti s náročným zdražováním o minimální zvýšení. Základní výměra totiž činí pouhých 10,- Kč a procentuální výměra 0,4%.

Jde tedy o pozitivní zprávu pro důchodce, ale již nyní je zřejmé, že důchody 2014 se navýší pouze o několik desítek korun. Občané s nadměrnými důchody si však mohou přijít až na několik set korun, což jsou v České republice pouze výjimky.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Ambro).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.