Valorizace důchodů od 1. 1. 2014

Magické datum 1. 1. 2014 je přínosné hlavně pro důchodce, kteří do této životní etapy vkročili v roce 2013 nebo kdykoliv předtím. Přišla totiž valorizace důchodu od 1. 1. 2014. Navýšení důchodové mzdy podle vyhlášky, která vstoupila v platnost před několika dny.

Mnozí důchodci by se z tohoto navýšení jistě zaradovali, kdyby však nešlo o zvýšení minimální, alespoň pro většinu občanů České republiky, kteří pobírají průměrné, tedy malé důchody 2014.

Důchody 2014 valorizace

duchodyPojďme si trochu přiblížit, jak dopadli důchody 2014 valorizace. Ke zvýšení důchodů došlo v rámci dvou složek. Jedné fixní a druhé procentuální. Základní výměra důchodu se zvýšila z 2.330,- Kč na 2.340,- Kč. Jde tedy o navýšení o 10,- Kč.

Tu druhou, pohyblivou složku, představuje procentuální výměra důchodů, která se navyšuje o 0,4%. Ti, jež správně počítají, určitě přišli na to, že navýšení bude minimální. Pokud pobíráte důchod kolem 10.000,- Kč, uvědomíte si, že zvýšení důchodu bude kolem 41,- Kč.

Důchody 2014 valorizace potěší kladně pouze důchodce, jejichž měsíční příjem je podstatně vyšší, teprve poté lze hovořit o navýšení v řádu několika set nebo tisíc korun. Valorizace důchodu od 1. 1. 2014 je jistě pozitivní kapitolou pro všechny důchodce v zemi, bohužel však do určité míry. Navýšení důchodů 2014 totiž neodpovídá pravidelnému zdražování všeho možného.

Valorizace důchodů 2014 v malém měřítku

Valorizace důchodu od 1. 1. 2014 je tak další slepou záplatou ministerstva, jak si udobřit podstatnou část české populace, kterou tvoří právě důchodci. Ostatně k přesnému výpočtu aktuálního důchodu 2014 můžete využít libovolných online kalkulaček.

Jak poznamenala valorizace důchodů právě vaše důchodové mzdy? Jste s tímto mírným navýšením doopravdy spokojeni? To jsou otázky, které si dnes pokládá pravděpodobně každý důchodce.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: graur razvan ionut).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.