I vy si půjčujete?

Máte strach, že vám do nejbližší výplaty nezbudou žádné finance potřebné na zabezpečení rodiny a domácnosti? V dnešní době, bohužel, není nic výjimečné na tom, že se na rodinném rozpočtu občas objeví malá dírka, kterou je třeba záplatovat.

Využijte rychlé pomoci v podobě rychlé půjčky. Na český trh přicházejí finské půjčky. Jsou výhodné?

Krátkodobé a rychlé půjčky v naší zemi již zdomácněly a zdá se, že se jim i dobře daří. Tyto půjčky fungují na principu půjčování si relativně malých částek financí – obvykle do pěti až deseti tisíc korun. Většina společností, které tyto půjčky zprostředkovávají, mají navíc speciální stanovený strop pro klienty, kteří si peníze půjčují poprvé. Doba splatnosti půjčky závisí na možnostech klienta. Jde přitom obvykle o dobu od jednoho dne do měsíce.

Výhody rychlých půjček

Často se setkáváme i s půjčkami, které fungují přes telefon či internet. Jde o takzvané SMS půjčky a on-line půjčku. Jejich největší výhodou je rychlost a jednoduchost.

Další výhodou rychlých půjček je, že smlouvy nebývají dlouhé a zbytečně komplikované.

Věřitelé většinou evidentně stojí o splácejícího klienta, ne o člověka, kterého budou honit sankcemi v případě, že udělá nějakou chybu.

business_finance_money_euro_236176Za rychlost a přehlednost, a také riziko, které v sobě zahrnují, si však tyto společnosti nechávají i zaplatit. A to velmi dobře. Jejich sazby bývají někdy natolik vysoké, že je někdo může označit i za lichvářské. Z pohledu standardních sazeb tak některé mohou skutečně působit. Pokud si nedáte pozor, můžete půjčku pořádně proplatit.

Může se vám stát, že za dva tisíce půjčené na pět dní budete vracet přes 2200 korun. Ve skutečnosti se tak za tuto půjčku platí něco přes jedenáct procent z půjčené částky.

Je hypotéka výhodnější?

Zkusme si to porovnat s průměrnou nabídkou hypotéky. Půjčíte si na třicet let dva miliony korun za skutečně výhodný úrok tři procenta. Ten je fixován na pět let, přičemž kdybychom chtěli být pesimisty, tvrdili bychom, že za těch pět let se úrok zvýší o polovinu. No raději budeme optimisty a budeme věřit, že tříprocentní úrok se udrží po celou dobu trvání hypotéky. Kolik za těch 30 let bance zaplatíte? Pouze na úrocích to bude milion, tedy polovina půjčené částky.

Raději dvakrát promysli, jak jednou půjčit

Z toho nám vyplývá, že se to nedá ani moc porovnat. U každé půjčky však platí jedno a totéž. Než si ji vezmete, pořádně si to promyslete. I když je pravda, že rychlé půjčky představují spíše pohotové řešení. Večer vás přepadne náhlá finanční tíseň, vy si kliknete na internet a objednáte si půjčku, kterou už do rána můžete mít na účtu.

A až pak si uvědomíte, že jste tu půjčku až tak moc nepotřebovali a vystačili byste si i s tím, co vám zbylo. U hypotéky se vám něco podobného stát nemůže.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.