Do kdy dostanu peníze při zrušení stavebního spoření?

Stavební spoření je poměrně využívaným produktem, který slouží nejenom k financování budoucího obydlí, ale také jako způsob zhodnocování peněžních prostředků. Spoustu uživatelů stavebního spoření však bude zajímat to, kdy dostanou své peníze? V tomto směru je třeba rozlišovat dvě základní situace, jež si popíšeme trochu podrobněji.

  • Ukončení stavebního spoření ve vázací době
  • Zrušení stavebního spoření před uplynutím vázací doby

Ukončení stavebního spoření ve vázací době

Pakliže si o peníze řeknete po skončení platnosti smlouvy stavebního spoření, máte na ně nárok bez jakéhokoliv sankčního poplatku se všemi připsanými bonusy. Za tento krok nic neplatíte, musíte však počítat s výpovědní dobou, kterou mají všichni poskytovatelé tohoto produktu stejnou.

A to je výpověď v délce trvání tří měsíců. Začátek výpovědní lhůty začíná navíc platit až od prvního dne následujícího měsíce, v němž jste podali žádost i vyplacení zůstatkové částky, ať už jde o část nebo celou sumu.

Zrušení stavebního spoření před uplynutím vázací doby

Zcela jiná situace nastává v okamžiku, kdy se rozhodnete získat peníze ještě dříve, než skončí platnost smlouvy na stavební spoření. V takovém případě si uvědomte jednu zásadní věc. Při tomto modelu zrušení přijdete o připsanou státní podporu. Ba co více, u některých společností budete platit i sankční poplatek za výpověď. Ten se obvykle pohybuje ve výši 0,5 % až 0,9 % z cílové částky.

Podle toho, u jakého poskytovatele využíváte stavební spoření počítejte s výplatou v rozmezí od tří do dvaceti pracovních dnů. Rychlost výplaty může být spojena i s podmínkou, že buď zaplatíte výše uvedený poplatek nebo si na účtu stavebního spoření necháte nějakou minimální částku, popřípadě uzavřete smlouvu novou.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.