Podmínky a výhody akciové společnosti (a.s.)

Akciová společnost je právní formou využívanou v rámci podnikání. Tento druh firmy je velkým konkurentem společnosti s ručením omezeným označované jako s.r.o. Samotná akciová společnost je pak prezentována pod zkratkou a.s.

Pokud uvažuje o založení akciové společnosti, přinášíme vám několik souhrnných informací týkajících se nejenom výhod této formy podnikání, ale také podmínek k založení.

Výhody akciové společnosti

Mezi hlavní klady lze považovat určitě to, že s a.s. získáte daleko větší prestiž ve svém oboru podnikání. Na potenciální obchodní partnery a zákazníky budete působit jako velký a profesionální subjekt budící dojem jistých záruk. Díky statutu akciové společnosti se vám rozšíří i možnosti podnikání, protože se budete moci přihlašovat do nejrůznějších výběrových řízení, kam mohou pouze a.s.

Pro některé potenciální zájemce o akciovou společnost může být kladem i to, že v obchodím rejstříku je poskytováno méně informací o majitelích. Navíc tento druh firmy je ve své podstatě takovým praktickým dědictvím, které můžete v budoucnu převést na svoje děti.

Podmínky založení akciové společnosti

Při zakládání a.s. musíte splnit několik náležitostí. Pokud se v této oblasti moc neorientuje, je mnohdy lepší obrátit se na společnosti, jež vše potřebné vyřídí za drobný poplatek za vás. Ať už tak či onak, určitě byste měli sepsat jeden z hlavních dokumentů u notáře, kterým je zakladatelský dokument. Dopředu byste měli vědět spoustu věcí od názvu firmy, přes předmět podnikání a výši zakládajícího kapitálu, až po strukturu firmy. Kromě toho vás čeká i řada dalších věcí.

  • Založení vázaného účtu
  • Zápis do živnostenského rejstříku
  • Zápis do obchodního rejstříku
  • Emise akcií
  • Registrace k dani z příjmu právnických osob

Tento proces může v ideálním případě trvat od šesti do jedenácti pracovních dnů.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.