Elektronické ohlášení nové živnosti

online formulář

Elektronické ohlášení nové živnosti je výdobytkem poslední doby. Podnikatelé tuto možnost dostali od 1. ledna 2019 a nutno říci, že se osvědčila. Změny související s dosavadní živností jsou realizovány za pomoci elektronického systému, který je nedílnou součástí všech živnostenských úřadů v České republice.

Tento krok jistě vede ke zjednodušení úřední byrokracie a složitého papírování, což ocení nejeden živnostník. A dle dostupných statistik samotných úřadů je třeba říci, že se elektronické ohlášení nové živnosti osvědčilo a využívání elektronického registračního formuláře je ve vybraných krajích více než znát.

Síla a moc online formuláře

Elektronické podání je nyní zpracováváno za pomoci aplikace Jednotného Registračního Formuláře. Ta je mnohým známa pod zkratkou JRF. Tato aplikace má podstatně větší moc nežli jenom elektronické ohlášení nové živnosti. Prostřednictvím ní lze zpracovávat i další úkony.

  • Ohlášení živnosti
  • Oznámení změn údajů
  • Žádost o koncesi
  • Přerušení provozování živnosti

To je pouze krátký výčet toho, jak v dnešní době funguje elektronizace živnostenských úřadů. Tento online nástroj je také mocným doplňkem v případě žádosti o zrušení živnostenského oprávnění nebo v rámci pokračování provozování živnosti.

Co umožňuje nová aplikace pro podnikatele?

Pokud vlastníte kvalifikovaný certifikát, můžete zaslat vytvořené podání přímo do systému JRF. Jestliže máte datovou schránku, pak to lze realizovat za pomoci informačního systému datových schránek. Samozřejmě se mezi námi najdou i tací, kteří sází na papírovou podobu takových žádostí a výsledek jednoduše vytisknou a buď pošlou poštou nebo se dostaví na příslušný živnostenský úřad. Jenže, proč si komplikovat podnikání a ztrácet drahocenný čas, když existuje elektronické ohlášení nové živnosti a další věci v této oblasti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.