Dejte si pozor na smlouvy uzavřené po telefonu

phone

V dnešní době lze uzavřít smlouvu nejrůznějšími způsoby. Tím nejjistějším je bezpochyby osobní jednání. Jenže, řada společností se snaží získat zákazníka za každou cenu, a tak využívat všemožných praktik. Typickým příkladem je smlouvy uzavřené po telefonu. Často se k takovému konání uchylují energetické společnosti a jim podobné.

Snaha využít nepozornosti člověka na telefonu je značná. Moment zaskočení a dobře nacvičený marketing dělá s lidmi skutečné divy. Mnozí ve výsledku ani nevědí, že po telefonu uzavřeli smlouvu. Jestliže se tomuto jednání chcete vyhnout a být připraveni, přinášíme několik praktických rad a informací.

Naučte se říkat „ne“

I když první rada může znít snadně, věřte, že tomu tak nemusí být. Když vás někdo osloví s nabídkou služeb, nebojte se ho odmítnout, i když bude dotíravý a neoblomný. Prodejci tohoto typu jsou na takové situace školení a vědí, že nesmí nechat člověka příliš dlouho přemýšlet. Pokud tedy hned na počátku s něčím nesouhlasíte, řekněte „ne“ a slušně položte telefon.

Na druhou stranu na pozor na potvrzující „ano“, protože pár podobných slůvek může ve výsledku vést k uzavření smlouvy po telefonu, aniž byste o tom pořádně věděli. Pak už se budete jen divit, až u vašich dveří zazvoní kurýr se smlouvou k podpisu nebo rovnou s objednaným výrobkem či službou.

Co dělat, když uzavřete smlouvu po telefonu?

Pokud se stane, že z nějakého důvodu odsouhlasíte smlouvu po telefonu, nevěšte hlavu. V takové situaci máte právo na odstoupení od smlouvy. Když se vám situace v následujících dnech rozleží vězte, že do čtrnácti dní můžete od smlouvy odstoupit. Pokud jde o energetické společnosti tato lhůta se prodlužuje o dobu, během níž vás nikdo neupozornil na možnost výpovědi smlouvy. Maximální prodloužení je o jeden rok. Nátlakové praktiky po telefonu navíc můžete nahlašovat na příslušných místech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.