Finanční rezerva vám může zachránit krk

money

Pojem finanční rezerva je celkem známý a v poslední době se objevuje čím dál častěji. Představit si pod ním můžete odložení peněžních prostředků na horší časy. Jde v podstatě o určitý typ jistoty týkající se nejenom soukromých, ale také komerčních financí. Účel finanční rezervy je naprosto zřejmý. Když se dostanete do období, kdy nebudete mít dostatek peněz na výdaje, rezerva tohoto typu vás podrží.

Velikost finanční rezervy

Každý člověk by si měl tvořit finanční rezervu. Její minimální hodnota se obvykle pohybuje od třínásobku do šestinásobku vašeho čistého měsíčního platu. Přesně tak dlouhou dobu byste měli vydržet s finanční rezervou, než si najdete kupříkladu nové zaměstnání, uzdravíte se a podobně.

Tvorbu finanční rezervy byste měli započít hned po obdržení první výplaty a budovat ji nepřetržitě a dlouhodobě. Cokoliv, co uspoříte nad rámec této hodnoty můžete třeba dál investovat. Samotné vytváření finanční rezervy se pojí s vašimi osobními možnosti. Záleží na tom, kolik peněz si můžete každý měsíc dávat stranou, potažmo jak dlouho budete tvořit finanční rezervu. V tomto ohledu se můžeme bavit od pěti až dvaceti procentech čistého měsíčního příjmu. Někdo si díky tomu vytvoří finanční rezervu během tří let, jiný zase až za pět let.

Pozor, finanční rezerva není investicí

Uvědomit byste si měli také to, že finanční rezerva neslouží jako investice. Tak k ní rozhodně nepřihlížejte. Tyto peníze musí být snadno dostupné. To znamená, že peníze neinvestujte do podílových fondů nebo neodkládejte na termínovaný účet. Při jejich využití by vás totiž mohly zbrzdit nejrůznější poplatky a čekají doby. Nejlepší je mít finanční rezervu třeba na spořicí účtu, odkud si peníze na jiný bankovní účet převede v podstatě obratem. Nepodceňujte finanční rezervu jako takovou, protože vám v horších časech můžete zachránit doslova střechu nad hlavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.