Při práci na dohodu musíte znát vše důležité

documents

V dnešní době nemusíte mít při vykonávání práce pro konkrétní zaměstnavatele uzavřenou pouze pracovní smlouvu. Nabízí se i jiné druhy smluvních vztahů. Nejběžnějšími alternativami jsou dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Jestliže chcete znát hlavní rozdíly mezi nimi, začtěte se do následujících řádků.

Dohoda o provedení práce

Nejprve se pojďme věnovat dohodě o provedení práce, která je mnohdy známá pod zkratkou DPP. U tohoto typu dohoda je ze zákona dán rozsah práce, který může člověk vykonat pro jednoho zaměstnavatele. Tento rozsah by neměl překročit 300 hodin za rok.

U dohody o provedení práce rozhodně nepočítejte se zkušební lhůtou. Rozvázání takové dohody může proběhnout v podstatě okamžitě. Pakliže je příjem na dohodu nižší nežli 10 000 Kč za měsíc, není odváděno žádné sociální a zdravotní pojištění. Vždy zároveň myslete na to, že dohoda o provedení práce musí být vyhotovena v písemné podobě.

Dohoda o pracovní činnosti

Tento typ dohody je také uzavírán mezi jednotlivými subjekty písemně. Zde však neplatí žádný limit 300 hodin ročně. Setkáte se ovšem s jiným omezením. A tím je maximální počet odpracovaných hodin za týden. Ve své podstatě jde o určitý poloviční úvazek. To znamená, že místo čtyřiceti hodin odpracujete pouze dvacet hodin za týden.

Dohoda o pracovní činnosti se už pojí také s nutností uvést do smlouvy podrobnosti týkající se samotné pracovní náplně, potažmo pracovní doby. Pokud by mělo dojít k vypovězení dohody o pracovní činnosti, zásadní roli zde sehrává patnáctidenní výpovědní lhůta.

Každá z těchto dohod má pochopitelně své klady a svá negativa. Nelze tedy obecně říci, že některá z nich je lepší nebo horší. Vždy to záleží na konkrétní situaci, práci, jedinci a jeho požadavcích. Ať už budete podepisovat pracovní smlouvu nebo libovolnou dohodu, vždy si důkladně přečtěte její obsah.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.