Nevýhody, které vznikají v rámci změny kurzu měn

penize v ruce

Není pravdou, že euro si můžeme koupit vždy za 25 Kč. Jeho cena se může měnit každý den v závislosti na ekonomické a politické situaci. Krátce po zavedení této měny jsme mohli euro nakoupit od 30 do 33 Kč. Až v roce 2005 jsme mohli poprvé nakupovat pod 30 Kč a nad tuto hranici zatím cena eura nevystoupla. Tak například v roce 2019 se cena eura pohybovala okolo hranice 25 Kč. Jak nás mohou změny kurzu měn ovlivnit negativně?

Dovolená

Pokud je česká koruna silná, budou ji muset turisté, kteří se rozhodli navštívit Českou republiku, nakupovat dráž. Díky tomu jsou znevýhodněni, protože zaplatí ve výsledku více. Týká se to ale každé měny. Pokud cestujete do země se silnou měnou, musíte počítat, že zaplatíte více. Než tedy vyrazíte do určité země, vyplatí se sledovat kurz měn. Nejvíce nás asi bude zajímat zejména kurz euro.

Export

Pokud je silná koruna, znevýhodněni jsou exportéři, kteří za své zboží a služby dostávají zaplaceno tím více, čím více česká koruna sílí. Určitým řešením by pro ně bylo navýšit ceny v zahraničí, tím by ale mohli přijít o konkurenceschopnost. Dalo by se říci, že čím více se vyváží do zahraničí, tím větší je poptávka po české měně – a tím česká měna sílí. Exportéři nejčastěji dostávají zaplaceno v eurech a v dolarech, proto je pro ně stěžejní kurz euro a kurz dolar.

Lidé, kteří pracují v zahraničí

Lidé, kteří pracují v zahraničí, dostávají svou mzdu v cizí měně. Pokud je česká koruna silná, je dražší. Poté, co si zaměstnanci v zahraničí přemění svou měnu na českou, dostanou tak méně peněz než v případě, kdy je měna slabá. Z takové situace by naopak těžili.

Investice v zahraničí

Také investoři, kteří se rozhodli zhodnotit své peníze v zahraničí, mohou tratit. Důvodem je to, že opět dostávají zaplaceno v cizí měně. Po přeměně na českou měnu tedy dostanou o tolik méně peněz, o kolik je česká koruna silnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.