Americký dolar – Historie a vše zajímavé

dollar

Tuto celosvětově známou měnu držel v ruce pravděpodobně každý nebo o ní alespoň slyšel. Pojďte se s námi však zaměřit na detaily týkající se amerického dolaru. Poznejte jeho historii a vše důležité, co se v rámci jeho používání naskytlo. Na úvod hned prozradíme, že tato měna je značena písmenem S, které je dvakrát přeškrtnuté.

Co byste měli vědět o dolaru?

Začneme například tím, kdy byl ve Spojených státech amerických zaveden americký dolar. Tehdy se psal rok 1785. Tato měna se nyní označuje zkratkou USD a je tvořena podle ISO 4217. Když se podávíme do začátků dolaru, byl vždy spojen s patřičnou hodnotou stříbra a zlata. Jeden dolar rovná se 371 až 416 grainů stříbra a deset dolarů rovná se 247 až 270 grainů zlata.

Vědět byste měli určitě to, že od konce 18. století až do konce druhé světové války byl americký dolar kryt zlatem. Pokud jde o mince, nominální hodnoty jsou jeden cent, pět centů, deset centů, dvacet pět centů, padesát centrů a jeden dolar. U papírových bankovek se setkáte s nominálními hodnotami jeden dolar, dva dolary, pět dolarů, deset dolarů, dvacet dolarů, padesát dolarů a sto dolarů.

Využití amerického dolaru ve světě

Nutno podotknout, že americký dolar není jen výsadou Spojených států amerických. Jako měna je využíván i ve zvláštních obvodech Nizozemska, autonomních státech volné přidružených k USA, v britských zámořských teritorií a v mnoha nezávislých státech. Jmenovat bychom mohli kupříkladu Palau, Východní Timor, Zimbabwe, Americká Samoa, Portoriko, Saba, Severní Mariany, Britské Panenské ostrovy, Venezuela, Salvador, Kambodža, Panama, Ekvádor a další.

Jen pro zajímavost ještě doplníme, že například v roce 2004 bylo v oběhu celkem sedm set miliard amerických dolarů. Z toho více než dvě třetiny mimo území Spojených států amerických. Spousta ostatních měn se v rámci kurzu vždy váže vůči americkému dolaru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.