Penzijní spoření: Výhody druhého pilíře

Mezi hlavní výhody druhého pilíře patří možnost volby. Jde o jednosměrnou volbu přístupu do pilíře (která nejde zvrátit), ale následně si můžete volit, jak bude s vašimi penězi nakládáno. Můžete se rozhodnout, že chcete tento rok agresivní strategii a fond bude investovat vaše peníze agresivně.

Existuje tu zde možnost, že zkrátka vyděláte několika násobně více, než kdyby vaše peníze leželi na průběžném účtu penzijního spoření bez zhodnocení. Můžete to porovnat i s penzijním připojištěním.

Penzijní společnosti, které poskytovaly a poskytují penzijní připojištění, jsou povinni dodržovat minimálně nulový růst. Nikdy nemůžete prodělat.

V praxi to pak znamená, že tyto společnosti nechtějí a nemohou investovat rizikově a vydělat svým vkladatelům více. To u druhého pilíře neplatí. Pokud jste přístupní riziku, můžete si nechat své peníze investovat do rizikových aktiv a tím pádem mít šanci, že vyděláte výrazně více a bez dalšího přičinění si zkrátka na penzi naspoříte daleko více peněz, než v jiném instrumentu. Je to vždy o rozhodnutí a porovnání rizika, výnosu a také likvidity peněz.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.