Nejlepší spořící účty na trhu

Spořících účtů je na našem trhu celá řada. Spořící účty mohou být mnohdy zřizováni společně s osobním účtem, někdy samostatně, liší se však od osobního účtu a termínovaného vkladu tím, že peníze zde uložené máte úročené a můžete je v případě potřeby použít řádově ve dnech. Nemůžete je většinou použít jako u osobního účtu ihned, ale nemusíte jako u termínovaného vkladu čekat na skončení předem daného období. O své investice se nemusíte bát, všechny vklady jsou ze zákona pojištěny až do výše cca 2 500 000 Kč.

U většiny spořících účtů je vedení zdarma, ale jsou i zpoplatněné, nebo mají alespoň zpoplatněné bonusové funkce. Spořící účty mají spoustu věcí společných, avšak mnohdy se ve spoustě věcí od sebe liší. V následujících odstavcích se dočtete o aktuálně nejvýhodnějších spořících účtech a jaké jsou jejich odlišnosti od ostatních.

Spořící účet od Waldviertler Sparkasse Bank AG

Tento spořící účet vám nabídne aktuálně nejvýhodnější úrokovou sazbu a to až 2 %, ale musíte splnit několik podmínek. Předně pro získání úroku 2% musíte mít zároveň vedený běžný účet, penzijní účet nebo podnikatelský účet. Avšak u těchto účtů už budete měsíčně platit za vedení. Pokud si zřídíte pouze spořící účet, tak vedení účtu bude zdarma, ale úrok bude pouze 1,5 %. Další podmínkou je, že na účtě nesmíte mít více než 100 000 Kč. Respektive můžete mít i více, ale vysokou úrokovou sazbou (2 % nebo 1,5 %) vám bude úročeno pouze 100 000 Kč. Co bude nad 100 000 Kč, to bude uročeno pouhým 1,5 % úrokem. Výhody však má tento účet také. Úrok je vám připisován denně a peníze máte kdykoliv k dispozici.

Spořící účet eMAX plus od mBanky

mbankStejně jako u Waldviertler Sparkasse Bank AG i zde můžete dosáhnout na úrok 2 %, ale musíte v daném měsíci zaplatit kartou minimálně 4 000 Kč. I zde však platí omezení do 100 000 Kč. Pokud tyto podmínky nepslníte, tak vaše peníze budou úročeny pouze 0,4 %. Založení i vedení účtu je zdarma, zpoplatněno je pouze vydání kreditní karty – jednorázově 100 Kč. V případě potřeby máte peníze kdykoliv k dispozici.

Spořicí účet od Sberbank CZ, a.s.

Tento účet vám nabídne úrok 1,63 %. Je to už o něco méně než předchozí účty, zato zde nemusíte mít splněny žádné podmínky. Stačí si založit spořící účet, uložit na něj finanční částku do 150 000 Kč a sledovat, jak vám úrok naskakuje. Peníze máte kdykoliv k dispozici.

Spořící účet od Equa bank a.s.

equa bankMá sice nejmenší úrok 1,63 %, ale za to zde můžete nechat úročit mnohonásobně více peněz, než u předchozích bank. Zde můžete mít vloženo až 1 250 000 Kč! A stále budete mít úrok 1,6 %. Pokud by jste vložili více, tak zbytek bude úročen pouze 0,01 %. Založení i vedení tohoto účtu je zdarma. Stejně tak i jeho zrušení.

Největší riziko však je, že nikdy nevíte, jak dlouho zůstanou úroky takto vysoké. Banky výši úroků mění téměř neustále a vzhledem k nedávnému vývoji u kampeliček a také vzhledem k vývoji úroků termínovaných vkladů, se dá předpokládat, že úroky spořících účtů budou v budoucnu ještě klesat.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.