Jak přijmout prvního zaměstnance

Pokud rozjíždíte vlastní podnikání, nebo jste nastoupili na místo personalisty, potom určitě budete řešit první svízelný úkol – budete muset přijmout vašeho prvního zaměstnance. Hned na začátku byste si měli uvědomit, že to rozhodně není věc jednoduchá. Pokud chcete, aby pro vás pracoval opravdu dobrý zaměstnanec, je třeba se věnovat hned několika důležitým faktorům. Jakým a proč?

Je třeba si udělat systém

Situace na trhu práce není ideální – stále je vyšší poptávka než nabídka – takže i vy byste měli čekat, že se na vámi vybranou pozici přihlásí velký počet zájemců. První „síto“ můžete provést už samotným zadáním inzerátu. Požadujte motivační dopis – někteří lidé jsou i tak líní, že je právě toto odradí, takže k vám na pohovor poté přijdou jen ti, kteří mají o pozici skutečný zájem. Je třeba si dále připravit místo a přesně vymezit čas, kdy budete pohovory provádět. Na jednoho zájemce si nechte minimálně 30 minut. Pokud budete přijímat na vyšší pozice, udělejte dvou či tří kolové přijímací řízení. Na začátku zvažte, zda se vám vyplatí, pokud s vámi někdo bude pracovat na živnostenský list.

Na co si dát pozor

razitka-174204_185x185Svého budoucího zaměstnance byste si měli řádně „proklepnout“. Chtějte vidět papíry o dosaženém vzdělání a předchozích zaměstnáních a praxích. Neptejte se na známky, ale prověřte si spíše dovednosti. Pokud váháte, vyžádejte si kontakt na předchozího zaměstnavatele, u kterého se můžete na daného pracovníka zeptat. Pokud si nejste jisti, vyžádejte si výpis z rejstříku trestů. Vědět byste také měli o zdravotním stavu. Mějte také připravené odpovědi na běžné otázky. Určitě bude řeč o výplatní pásce, pracovní době a dalších důležitých podmínkách. Toto vše byste měli zájemci sdělit.

Jaké papíry je třeba připravit

Pokud přijímáte nového zaměstnance, musíte si připravit všechny potřebné papíry. Kromě pracovní smlouvy jsou to formuláře čssz, pojišťovny a další.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.