Jak vybrat tu nejlepší mikropůjčku a na co si dát při hledání pozor?

půjčka před výplatou

Ocitli jste se v menší finanční krizi, došly vám peníze krátce před výplatou, rozbil se vám doma nějaký spotřebič nebo prostě z jakéhokoli jiného důvodu potřebujete malou a rychlou půjčku? Kdo má možnost půjčit si od banky, může využít např. kontokorent nebo kreditní kartu, případně si vzít menší bankovní úvěr. To ale nemohou zdaleka všichni a pro ně jsou tak skvělou alternativou rychlé půjčky před výplatou, které se někdy označují také jako SMS půjčky nebo jednoduše mikropůjčky. Mají řadu výhod a i proto jsou v posledních letech nesmírně populární. V tomto článku bychom vám rádi poradili, jak si vybrat tu správnou mikropůjčku, na co se zaměřit a naopak – na jaké konkrétní věci byste si měli dát největší pozor.

Předem si rozmyslete, zda půjčku opravdu nutně potřebujete

Samozřejmě jsou půjčky, které mají vždycky smysl – např. úvěry na bydlení (hypotéky), půjčky na auto nebo třeba půjčky na účely podnikání. Často si ale lidé berou třeba hotovostní půjčky naprosto zbytečně – typickým příkladem jsou půjčky na vánoční dárky nebo půjčky na dovolenou. Než si tedy sjednáte mikropůjčku, důkladně zvažte, zda ji opravdu nutně potřebujete. Právě půjčky na zbytné věci totiž dost často bývají prvním krokem do dluhové spirály, z níž se pak velmi těžko hledá cesta ven.

Půjčujte si pouze tehdy, když víte na 100 %, že úvěr zvládnete splatit včas

Mnoho lidí, kteří nutně a rychle potřebují získat peníze, vůbec nemyslí dopředu a neřeší co bude za týden, natož za měsíc. U mikropůjček to pak může přinést obrovské potíže, kdy si lidé tyto úvěry prodlužují a neustále se jim tak půjčka prodražuje a nebo prostě peníze neuhradí a je jim účtována sankce. Pokud ani na to nereagují, může se jim snadno stát, že drobný dluh ve výši několika tisíc jim naroste na desítky tisíc a oni pak skončí v exekuci. O takových případech čteme v médiích každou chvilku a proto důrazně doporučujeme – nikdy si neberte žádnou půjčku, pokud si nejste stoprocentně jistí, že ji zvládnete uhradit včas.

Při výběru použijte některý z nezávislých srovnávačů půjček

Mikropůjček je už dnes na trhu velké množství a tak není lehké se v nich orientovat. Nejlepším řešením je proto použít nezávislý srovnávač půjček těch je hned několik a jejich výhody jsou nesporné. Díky nim si snadno vyhledáte tu nejvhodnější půjčku a navíc tak budete mít garanci, že půjčka je prověřená (tyto srovnávače zahrnují vždy pouze ověřené a bezpečné úvěrové produkty, u nichž vám žádné nebezpečí nehrozí).

Na nic nespěchejte, v klidu si projděte jednotlivé nabídky

Když jde o peníze, nevyplácí se zbytečně spěchat. V klidu si porovnejte jednotlivé nabídky (podívejte se na jejich úvěrový rámec, dobu splatnosti, požadované doklady a další podmínky) a teprve pak si vyberte tu, která je pro vás nejvýhodnější. Nemá smysl brát si hned první SMS půjčku, na kterou narazíte – může se totiž stát, že za pár minut objevíte výhodnější nabídku. Již zmíněné srovnávače SMS půjčekvám ale práci značně usnadní, takže nalezení vhodného úvěru vám zase tak moc času stejně nezabere.

Využijte nabídky na první půjčku zdarma – nic výhodnějšího neexistuje

Naprosto zásadní rada – pokud můžete, vždycky dejte přednost poskytovateli, který nabízí první půjčku zdarma. Není to žádný marketingový trik nebo chyták, skutečně celá řada úvěrových společností nabízí mikropůjčky zcela bez poplatků a bez úroků. K těm nejznámějším patří třeba Zaplo, Kamali, Provident Start nebo Via SMS, ale je jich daleko více. První půjčka zdarma je ve světě nebankovních úvěrů trochu specifikem, protože svojí výhodností dokonce předčí i bankovní úvěry – nulový úrok nenajdete u žádné banky.

Pokud si berete mikropůjčku znovu, vyberte si jinou společnost, ať neplatíte šílené úroky

Další nesmírně důležitá rada – mikropůjčky, které jsou napoprvé zdarma, jsou v drtivé většině případů od druhé půjčky silně nevýhodné a předražené (často až extrémně). Jako příklad může sloužit tento příběh. Existují světlé výjimky, jako je půjčka Kamali, ale jinak skutečně doporučujeme si u společností, kde jste si vzali první půjčku zdarma, už podruhé nepůjčovat.

Půjčujte si pouze od prověřených společností, nikdy ne od fyzických osob apod.

Použijete-li nezávislý srovnávač, nemusíte se ničeho bát, jinak ale důrazně doporučujeme půjčovat si výhradně od prověřených úvěrových společností. To jsou jednak ty, které jsou součástí srovnávačů, jsou to půjčky s reklamou v televizi a obecně jde zejména o známější poskytovatele. Naopak velkou chybou je půjčovat si od fyzických osob (často se totiž jedná o lichváře a jiné podvodníky), neznámých společností, co nemají ani webovou stránku apod. Podezřelé jsou třeba inzeráty na půjčky v novinách a vylepené venku, kde figuruje pouze telefonní číslo nebo mailová adresa. KAŽDÁ solidní úvěrová společnost musí mít svoji vlastní webovou stránku – pokud ji nemá, vyhněte se jí obloukem (samozřejmě samotný web ještě není úplnou zárukou, je to jen základní minimum). Dobré je podívat se třeba na recenze na internetu – i ty mohou hodně napovědět – nejen recenze ve srovnávačích, ale i recenze přímo od lidí na Seznamu, Googlu apod. Pokud má daná společnost samé negativní reference, raději od ní dejte ruce pryč.

Pečlivě si hlídejte termín splatnosti – vyhnete se tak zbytečným sankcím

Velmi důležitou věci, na kterou je třeba si dávat velký pozor je datum splatnosti mikropůjčky. Speciálně u tohoto typu úvěrů to platí dvojnásob, protože jednak pozdní splátkou můžete přijít o nulový úrok, ale hlavně – při pozdní splátce vám může hrozit sankce. A mnoho úvěrových společností je v tomto ohledu velmi přísných a za – byť jen jednodenní – zpoždění si účtují vysoké penále. Ještě horší je pak situace, kdy klient nesplácí dlouhodobě – takové případy nezřídka končí tak, že dluh naroste obřím způsobem (z několika tisíc třeba na 80 000 Kč i víc) a lidé pak zcela zbytečně končí v exekucích. Splatnost si tak opravdu velmi pečlivě hlídejte, u mikropůjček je to nesmírně důležité.

Větší a známější společnosti jsou sázkou na jistotu

Možná si řeknete, že když si chcete půjčit jen pár tisíc je to jedno a na konkrétním poskytovateli nezáleží. To ale není tak úplně pravda. Je sice fakt, že třeba u první půjčky zdarma vždy zaplatíte stejný nulový úrok, ať už si ji berete od kohokoli, nicméně i tak doporučujeme preferovat spíše známější společnosti, jako jsou třeba Kamali, Zaplo, Via SMS, Provident Start apod. U nich máte vždy 100% jistotu, že nejde o žádný podvod, že vás nečeká žádné nepříjemné překvapení a že se jedná o firmy, které se svými klienty jednají férově.

Co říci na závěr? Mikropůjčky jsou určitě skvělou možností, jak získat rychlý, diskrétní a výhodný úvěr s nulovým úrokem. Mají nezanedbatelné výhody, ale je třeba si být vědom i některých rizik, která jsou s nimi spojena. Pokud se budete řídit našimi radami, žádné nebezpečí vám nehrozí, jestliže si ale vezmete půjčku např. od lichváře, můžete takového rozhodnutí velmi brzy hořce litovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.