Jak spořit na stáří?

Spoření na horší léta, potažmo na důchod je u většiny Čechů velice opomíjenou záležitostí. Lidé si neuvědomují, že za několik desítek let budou mít větší náklady na běžné žití a stát se o ně jednoduše plnohodnotně nepostará. Proto je třeba provádět pravidelné spoření na stáří, které může mít samozřejmě spoustu podob.

Zaměřit byste se v první řadě měli na peněžní produkty, které jsou doplněny státní podporou a v rámci nichž dokonce můžete získat příjemné daňové zvýhodnění.

Penzijní připojištění

sporeni na stariZákladním finančním produktem je penzijní připojištění, které v současné době vlastní asi většina z nás. Maximální státní podpora může dosahovat částky až 230 Kč. Pro odečet z daní si však musíte platit minimálně 1 000 Kč měsíčně. Penzijní pojištění je často využíváno i kvůli tomu, že někteří zaměstnavatelé touto formou přispívají na důchod svým pracovníkům.

Kapitálové životní pojištění

Výše zmíněné je vhodné kombinovat se životním pojištění, v rámci něhož si zajistíte jak kvalitní ochranu v případě nepříjemných životních situací, tak zajímavou možnost spoření. I zde platí, že při částce 1 000 Kč měsíčně získáte možnost daňového odpočtu.

Stavební spoření

Stavební spoření je následující z variant, které jsou doplněny státním příspěvkem v maximální výši až 2 000 Kč ročně. To jsou finance, jež vám zdarma poskytne v dnešní době skutečně málokdo. Obdržené finance lze navíc využívat k dalšímu investování.

Otevřené podílové fondy

Svoji kasičku na stáří byste měli v poslední řadě obohatit i o pravidelným investování do podílových fondů, kde se setkáte s minimálními náklady a malou mírou rizika. Peníze uložené tímto způsobem lze bez problému a předčasně vybrat. Z mnoha hledisek jde tak o nejbezpečnější strategii se zajímavým výnosem.

Nepodceňujte své stáří a užívejte si ho s řádnou finanční rezervou v zádech.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: xe-pOp-ex).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.