Vyplatí se životní pojištění?

Životní pojištění je produktem, který má spoustu příznivců, ale také hodně odpůrců. Jak to s ním tedy ve skutečnosti je? Na to si musí udělat každý obrázek sám, podle toho, co od takového pojištění očekává. Aby bylo vaše rozhodování co nejjednodušší, přinášíme vám souhrn výhod a nevýhod životního pojištění.

Výhody životního pojištění

Základním kladem životního pojištění je bezpochyby pojistná ochrana, která vám přijde vhod v nastalé situaci. Zároveň s tím zhodnocujete část svých finančních prostředků. I proto se mimochodem tyto produkty nazývají jako kapitálové a investiční životní pojištění.

V rámci tohoto zhodnocení máte možnost s finančním poradcem dané společnosti probrat vhodnou volbu investiční strategie. To znamená, že můžete zasahovat do procesů, které vám svým způsobem rozmnožují peněžní prostředky.

Výhodou životního pojištění je jeho variabilita, takže si můžete nastavovat velikost měsíční splátky, upravovat některé části smlouvy a podobně. Ke kladům životního pojištění patří určitě fakt, že si lze odečíst částku až 12 000 Kč od daňového základu. Zároveň máte možnost přijmout od zaměstnavatele příspěvek na životní pojištění ve výši až 24 000 Kč.

Výhody životního pojištění

K životnímu pojištění byste přihlížet, jako k investici na delší dobu. Pokud nechcete přijít o peníze, je vhodné nechybovat u rizikovějších investičních strategií. Zároveň počítejte s tím, že uzavření smlouvy na životní pojištění je spjato s jistými poplatky, které v prvních několika letech jdou připadat právě vašemu pojišťovacímu poradci.

Jestliže tedy nechcete zbytečně tratit na životním pojištění, důkladně jej promyslete a v maximální možné míře využijte jeho potenciál. Zároveň se smiřte s tím, že je to investice na celý život, takže předčasné vypovězení smlouvy na životní pojištění může být jistým prodělkem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.