Koupili jste si nové auto?

Určitě jste nezapomněli na povinné ručení. Toto pojištění je povinné ze zákona a bez něj vaše auto nesmí vyjet na silnici. Jeho založením sice chráníte svou peněženku před výdaji za škodu způsobenou třetí osobě, ale nechráníte jím svůj majetek, přesněji řečeno škodu, která je způsobena na vašem vozidle. K tomuto účelu slouží havarijní pojištění aut, které vám nabídne téměř každá pojišťovna.

Jak ale vybrat to nejlepší pojištění?auto

Máte v podstatě dvě možnosti vhodné k porovnání pojištění auta. Jednou z nich je zjistit si informace z dostupných zdrojů, nebo přenechat porovnání pojištění auta finančnímu poradci, který vám vhodnou alternativu vyhledá sám. Zde však doporučuji určitou opatrnost ve volbě poradce. I když většina finančních poradců tvrdí, že jsou naprosto nezávislí, pravda bývá jiná. Často znají vítěze výběru dříve, než sdělíte své požadavky.

Na jaké škody auto pojistit.

Havarijní pojištění lze uzavřít samostatně, nebo zároveň s povinným ručením. Druhá možnost je samozřejmě výhodnější i vzhledem ke kombinacím pojistky s různými akčními slevami, které můžete dostat jako bonus ke kompletní pojistce. Vaše vozidlo můžete pojistit na vykradení a krádež, na poškození živelnými pohromami, na poškození skel a podobně. Některá tato rizika můžete připojistit i k povinnému ručení a havarijní pojištění aut k tomu není podmínkou. I z tohoto důvodu je kombinace pojistek výhodou.

Ne vždy je havarijní pojištění aut výhodné.

V první řadě je nutné spočítat si výhody plnění pojistné události, vzhledem ke stáří a typu auta. Vozidla starší deseti let už není příliš výhodné pojišťovat a občas je výhodnější ukončit pojištění auta výpovědí. Plnění je totiž vypláceno v časové ceně, to znamená, že vyplácená částka bude vypočítána z hodnoty náhradních dílů těsně před poškozením. Svou roli zde sehraje amortizace vozidla a určitě také spoluúčast poškozeného. Následně zvažte, jaká rizika vás mohou ohrozit nejvíce. Nemusí se vždy jednat pouze o poškození auta během provozu, ale klid vám zajistí i řada připojištění, které si vybíráte podle svého uvážení. U někoho se může jednat o obavy z živelné události, střetu se zvěří, krádeže, vandalismu, možná zvolíte různé druhy asistenčních služeb, zapůjčení náhradního vozidla, pojištění spolucestujících a zavazadel. Každá pojišťovna vám nabídne několik možností a je na vás, které zvolíte. Před uzavřením pojistné smlouvy si důkladně přečtěte podmínky havarijního pojištění auta a případné možnosti ukončení smlouvy. Pokud budete chtít zrušit uzavřené pojištění auta, výpověď nezapomeňte podat nejpozději 6 týdnů před výročím pojistného období.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Bill Longshaw)

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.