Komu se vyplatí jednotná paušální daň?

Návrh ministerstva financí na jednotnou paušální daň mnozí vítají z důvodu úspory administrativních povinností. Pro někoho však může tato změna krom papírování znamenat i úsporu financí, jiným se naopak pro ušetření peněz vyplatí postupovat spíše dosavadním způsobem. Víte, zda by mohla jednotná paušální daň ušetřit nějakou tu korunu i vám?

Jak jednotná paušální daň funguje?

Cílem úspory po stránce administrativy je jednoznačně to, že jednotná paušální daň zbavuje ve většině případů živnostníky povinnosti podávat daňové přiznání, ale také přehledy k sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Krom placení obou zmíněných pojištění se přidá měsíční taxa 500 Kč a tím vaše administrativní povinnosti končí. Není nutné běhat na úřad a nehrozí problémy s chybným odvodem daní.

Pro nejmenší podnikatele to nebude

Ačkoliv jednotná paušální daň cílí zejména na menší OSVČ a je nabízena podnikatelům, jejichž roční příjem nepřekročil 1 mil. Kč, těm úplně nejdrobnějším živnostníkům se nevyplatí. Pokud se váš měsíční příjem pohybuje kolem 27 tisíc korun a méně, z finančního hlediska vám nový paušál příliš nepomůže. Při menších příjmech jste osvobozeni na konci roku od daní a poplatek 500 Kč měsíčně je pro vás tedy zbytečným výdajem 6 000 Kč ročně (12×500).

Záleží na příjmu i na procentech paušálu

S rostoucím příjmem začíná být jednotná sazba více výhodná, ale vždy také hodně záleží na typu procentuálního paušálu. Pokud se vás týká 40%, vyplatí se přejít na sloučený způsob okolo příjmu 45 000 Kč za měsíc. U 60% sice budete tehdy ve ztrátě průměrně desítek korun za měsíc, ale pro někoho již tento „poplatek“ za snížení administrativy stojí. Pokud překročíte příjem 75 000, vyplatí se vám s největší pravděpodobností jednotnou paušální daň využívat. Výjimka platí jen pro řemeslníky, kteří mají stanovený paušál na 80%.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.