Kdy přesně končí pracovní poměr? Nejvyšší soud rozhodl jasně

prace

Zvažujete dát v práci výpověď? A znáte všechny právní dopady vašeho rozhodnutí? To, kdy je pracovní poměr skončený, může znít jako hloupá otázka, ale často to nemusí být tak jednoznačné. Třeba jako v případě tohoto zaměstnance.

Spor o prémie

Bývalý zaměstnanec vymáhal po zaměstnavateli částku 16 634,50 Kč a to jako „mzdu na Vánoce“ z roku 2016. Podle kolektivní smlouvy měli totiž zaměstnanci právo na mzdu na Vánoce ve výši jedenáctinásobku denního výdělku, pokud byli zaměstnanci zaměstnavatele v rozhodném období od 1. 5. do 30. 9. daného kalendářního roku a jejich pracovní poměr v průběhu rozhodného období nezanikl. Takové byly podmínky a vše se tak mohlo zdát zcela jasné, podle zaměstnance to ale tak jasné nebylo. Zaměstnanec se domníval, že tuto podmínku splňoval, protože u zaměstnavatele pracoval od 1. 6. 2013, tedy jeho pracovní poměr trval od začátku roku 2016 a byl rozvázán dohodou ke dni 30. 9. 2016. Spor tedy byl ohledně trvání pracovní smlouvy právě k dotčenému dni 30.9. Možná byste se zastali spíše zaměstnance s tím, že pracovní poměr 30.9. ještě trval a měl by tedy mít nárok na odměnu. Jenže Nejvyšší soud rozhodl jinak.

Překvapivé rozhodnutí

Podle Nejvyššího soudu zaniká právní poměr z pracovní smlouvy uplynutím dne uvedeného v dohodě o ukončení pracovního poměru, tedy dnem 30.9., nikoliv až po něm, tedy někdy během 1.10. Zaměstnanci skončil pracovní poměr už – laicky řečeno – v poslední sekundě před půlnocí, a tím pádem mu tedy nepřipadá právo na vánoční odměnu. Jeho pracovní poměr byl totiž skončen ještě 30.9., nikoliv až později. Závěr Nejvyššího soudu je tedy vlastně logický, ale možná i pro vás by byl překvapivý, kdyby se týkal vás samotných. Zaměstnanec se tedy vánoční odměny bohužel nedočkal. Pro příště už ale dobře ví, kdy končí jeho pracovní poměr, a podobnou chybu jistě nezopakuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.