Víte, jak zdanit příjmy z kryptoměn?

bitcoin

Kryptoměny jsou celkem aktuálním tématem. Lidé do nich investují stále častěji. Důvodem je pochopitelně výsledný zisk. A jak už všichni moc dobře víme, zisk je třeba také patřičně zdanit. Pokud jste se doposud nezajímali o to, jak se daní takové kryptoměny, potažmo výdělky z nich, přinášíme vám bližší informace.

Jak je na kryptoměny pohlíženo?

V první řadě bychom se měli zaměřit na to, jak je na kryptoměny vlastně nahlíženo. Vždyť jde o něco virtuálního, takže jak bere zisky z nich samotný stát? Právě státní orgány se ke kryptoměnám staví tak, že se jedná o nehmotný movitý majetek. To znamená, že nejde o typický kapitálový majetek, jak by si mohl, kdo myslet.

A přesně podle toho je také se zisky z kryptoměn nakládáno. Příjmy z prodejů těchto virtuálních měn musíte řešit prostřednictvím §10 Zákona o daních z příjmu. To znamená, že jde o Ostatní příjmy, které je třeba náležitě zdanit.

Lze narazit na nějaké výjimky?

Právě kategorizace  nehmotného majetku, respektive Ostatních příjmů do jisté míry prozrazuje, že pokud budete danit příjmy z kryptoměn, jen stěží narazíte na jakékoliv úlevy, osvobození nebo výjimky. Nic takového jednoduše není. A to ani v případě určitého příjmu do dané hodnoty, v rámci časového období a podobně. To znamená, že jednoduše musíte zdanit rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. V tomto směru se bere v potaz obchodovatelná jednotka.

Zdanění kryptoměny pochopitelně můžete provést svépomocí. Pokud si ovšem nejste jisti tím, jak takové zdanění příjmu realizovat, raději se obraťte na profesionály. V tomto phledu vám budou nápomocni daňoví poradci, díky nimž se vyhnete nepříjemným chybám, které vás pak ve výsledku mohou stát sankční poplatky vůči finančnímu úřadu. Takže, pokud máte nějaké příjmy z kryptoměn, neopomínejte na řádné zdanění jako u kteréhokoliv jiného příjmu. Zákon si to zkrátka žádá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.