Kolik vlastně stojí otevření franšízy?

otevreni fransizy

Franchising je ideálním řešením pro všechny podnikatele, kteří nechtějí riskovat neúspěch při rozjíždění vlastní firmy nebo nemají jasno ve svém podnikatelském záměru. Spolu s menším rizikem a rychlejším rozjezdem nevyžaduje franšíza takový vstupní kapitál, ale zcela bez finančních prostředků se rovněž neobejdete.

Vstupní poplatky

Pokud si vyberete vhodný koncept (například Extérii Market), dalším krokem je začít jednat s majitelem licence, tedy franšízorem. Obvykle nejdřív musíte podepsat prohlášení o mlčenlivosti, kterým stvrdíte, že nebudete vynášet interní informace, ať už uzavřete dohodu či nikoliv. Pokud se shodnete na podmínkách spolupráce, můžete přistoupit k podepsání franšízingové smlouvy.

Prvním poplatkem ve franchisingu je samotné zakoupení licence. Dále franšízant odvádí pravidelné poplatky z obratu při využívání franšízingového konceptu a také tzv. marketingový poplatek. Výši poplatků určuje franšízor. Licence v mnoha případech může stát i přes sto tisíc korun, pravidelné měsíční poplatky se pak většinou stanovují procentuálně. Obvyklá sazba jsou dvě až pět procent z obratu měsíčně, ale není výjimkou ani výše přes deset procent.

Franchising na rozdíl od klasického podnikání nevyžaduje mít okamžitě k dispozici celý vstupní kapitál, i když to někteří franšízoři mohou vyžadovat. Mnohem častější je ale požadavek na kapitál do 50 %. Někteří franšízoři svým franšízantům mohou nabídnout půjčku a splátkový kalendář. To je výhodné pro začínající podnikatele, kteří na půjčku v bance nemají dostatečnou bonitu.

Dodatečné poplatky

Kromě vstupních nákladů musíte také počítat s financemi na samotné rozjetí pobočky. Ty se odvíjí od toho, v jakém směru se rozhodnete podnikat. Zatímco otevření restauračního zařízení vyjde i na několik milionů, franšízy jako Extéria Market nebo například jazykové školy budou podstatně méně nákladné. Náklady vždy porovnejte s předpokládanou dobou návratnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.