Jak je to s darováním nemovitosti?

house

Rozhodli jste se obdarovat své blízké nemovitostí? Pak vás možná bude zajímat, jak to s takovým darováním je. Většině lidí totiž vrtá hlavou, co takové danění nemovitosti a podobné věci. Jestliže je tohle u vás zrovna aktuálním tématem, přinášíme vám několik praktických informací, jak na to.

Darování v přímé linii

Hned v úvodu se přesuneme k té nejdůležitější části, a to je daň z nabytí libovolné nemovitosti. Peníze jsou přece jenom tím, co zajímá mnohé z nás. Pokud jde navíc o velkou a hodnotnou nemovitost, platí to dvojnásob.

V tomto případě pro vás máme milou zprávu. Pokud totiž darujete nemovitosti někomu v rodině, dojde k osvobození od daně z příjmu. To platí však pouze za předpokladu, že nemovitost je darována v přímé linii, popřípadě v linii vedlejší. To znamená mezi rodiči, prarodiči, sourozenci, strýci a podobně.

Vše vyřešíte darovací smlouvou

Pakliže se domníváte, že celý proces je náročnou záležitostí, jste na omylu. Tak tomu rozhodně není. Vše ve své podstatě vyřeší vhodně sepsaná darovací smlouva. Ta musí pochopitelně obsahovat správné náležitosti. To znamená, identifikace smluvních stran, vymezení darovací smlouvy, závazek dárce, ale také místo a datum podpisu. V rámci darovací smlouvy lze pochopitelně zajistit i právní ochranu pro darování. Zároveň je nutné s takovou řádně podepsanou smlouvou podat návrh na vklad na katastru nemovitostí. Všechny dokumenty musí splňovat zákonem dané náležitost, jinak nedojde ke kompletnímu přepisu nemovitostí, potažmo darování.

Jak můžete správně tušit, darování nemovitosti vám v rodinné linii může ušetřit nemalé množství finančních prostředků. Na rozdíl od dědické dani je tento proces oproštěn od dalších poplatků. A ty mohou být v rámci velkých nemovitosti, objektů a rozlehlých pozemků celkem veliké. Tak neváhejte a tuto možnost směle využijte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.