Jak změnit povinné ručení

Povinné ručení je zákonnou složkou, které se nevyhne žádný řidič dopravního prostředku, jež se chce pohybovat po silničních komunikacích. Jak smlouvu jednou podepíšete, váží se na její vypovězení poměrně dlouhé lhůty, popřípadě sankční poplatky při nedodržení podmínek.

Nechcete-li čekat na konec platnosti smlouvy, kdy lze šest týdnů před jejím skončením shánět novou pojišťovnu, seznámíme vás s několika situacemi, při nichž se změny povinného ručení dočkáte mnohem dříve.

Prodej vozidla

Na úvod je třeba zmínit možnost zrušení smlouvy, a to ihned. Nejde ale o plnohodnotnou změnu. Prodáte-li svůj dopravní prostředek, můžete povinné ručení ukončit okamžitě dnem uskutečněného prodeje.

Situace vhodné ke změně pojištění

zmena povinneho ruceniPakliže však vůz stále vlastníte, jen chcete obměnit aktuálního poskytovatele těchto služeb, určitě vám přijde vhod některá ze zmíněných situací.

  • Uzavřete-li novou smlouvu na povinné ručení, máte přesně dva měsíce na to, abyste ji vypověděli bez jakýchkoliv sankčních poplatků.
  • Jestliže pojišťovna provede změny ve vašich pojistných podmínkách, máte právo se ohradit a ve lhůtě jednoho měsíce podat návrh na odstoupení od smlouvy.
  • Stanete-li se účastníkem dopravní nehody a budete-li muset využít služeb, respektive plnění z pojistné smlouvy, lze taktéž uvažovat o změně. Pokud nebudete spokojeni s poskytnutými službami, máte nárok na výpověď, a to tři měsíce od události.

Při změně pojištění hlídejte datum přechodu

V okamžiku, kdy nastane libovolná z výše uvedených situací, dejte si při změně povinného ručení pozor na jednu zásadní věc. A tou je datum, k jakému ukončíte svoji pojistnou smlouvu a den, od kterého nové pojištění uzavíráte. Tyto časové úseky by se měly překrývat, abyste se minimálně vyvarovali jakýmkoliv sankcím za nezaplacené pojištění.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:suphakit73)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.