Myslíte si, že podvodným půjčkám již odzvonilo? Mýlíte se!

 

Mnoho lidí si myslí, že když se díky novému zákonu o spotřebitelských úvěrech zpřísnily podmínky půjček a dozor nad jejich poskytovateli, tak zmizela hrozba podvodů. Jenže to je velký omyl, jelikož žádný zákon nemůže podvodníky zcela vyhladit. Jaké druhy podvodů tedy v současnosti hrozí, jak je poznat a kde sehnat férovou půjčku?

Jaké falešné praktiky stále hrozí při poskytování půjček

1. Zaplacení poplatku předem

Požadavek na úhradu poplatku za poskytnutí půjčky předem patří k nejčastějším pokusům o podvod. Teď nemáme na mysli tzv. ověřovací (registrační) poplatek ve výši 1 Kč, který slouží k ověření totožnosti zájemce o rychlou nebankovní půjčku, včetně kontroly vlastnictví jím uvedeného bankovního účtu. Tyto poplatky jsou již běžnou součástí některých půjček a nikoho neohrožují.

Problémem jsou ovšem podvodníci, kteří po zájemcích o nebankovní půjčky požadují několika tisícové, někdy i větší, poplatky předem. Tedy ještě předtím, než obdržíte samotnou půjčku. Pokud poplatek zaplatíte ze svých peněz, je téměř jisté, že peníze již nikdy neuvidíte a půjčku zřejmě nedostanete. Z toho vyplývá, že jestliže se s podobnou podmínkou na poskytnutí půjčky setkáte, okamžitě ukončete průběh žádosti a rozhodně nic neplaťte!

2. Drahé a placené telefonní linky

Dalším rizikem, které může vytáhnout peníze z peněženky zájemce o půjčku, jsou předražené telefonní linky. Ty se v inzerci tváří, že dokážou zajistit poskytnutí půjčky. Buď přímo, tedy jde o poskytovatele, případně formou zprostředkování. V obou případech se jedná o podvod, jelikož samotný hovor je automatem nebo telefonním operátorem neúměrně protahován. Za každou minutu jsou účtovány vysoké částky, takže konečný účet za telefonní hovor může dosáhnout několika stovek korun. V některých případech i mnohem více. Co se týká následné půjčky, tak její poskytnutí je velmi nejisté a obvykle k tomu vůbec nedojde.

Komplikací je u těchto podvodných praktik skutečnost, že draze placené telefonní číslo nemusíte včas poznat. Jedinou jistotou, jak se podvodu vyhnout, je požádat o prověřenou bankovní půjčku. Alternativně se můžete obrátit také na nebankovního poskytovatele s dlouhou a solidní historií.

3. Poskytovatel půjčky oficiálně neexistuje

Třetí podvodnou praktikou je poskytování půjček bez oprávnění. Pokud si u takové společnosti půjčíte, je velmi pravděpodobné, že jde o lichváře. Můžete se tak dostat do spirály různých problémů. Ty můžou být založeny zejména na neoprávněně vysokých nákladech na půjčku a na protiprávním způsobu vymáhání dluhů.

Zde je prevence velmi jednoduchá. Nejprve si prověřte, zda je poskytovatel půjčky evidován ve veřejně přístupném obchodním rejstříku. Dále je vhodné se podívat na stránky ČNB (České národní banky cnb.cz). Na nich existuje seznam společností, které mají udělenou licenci na poskytování půjček, případně jsou v současné době vedeni jako žadatelé o licenci. Pokud tam poskytovatele půjčky nenajdete, tak si u něj rozhodně nepůjčujte!

4. Co ještě může ukazovat na podvod

Mimo výše uvedených rizik existuje ještě několik nejčastějších ukazatelů, podle kterých můžete vytušit, že by s půjčkou nemuselo být všechno v pořádku. Jedná se hlavně o:

  • inzerát na půjčku bez uvedení poskytovatele
  • společnost nemá webové stránky nebo jejich prezentace neobsahuje dostatek informací
  • je požadována schůzka mimo kancelář (kavárna, restaurace apod.)
  • půjčka má být poskytnuta na směnku (směnka může být sice u půjčky někdy použita, ale nejedná se o klasický postup u bankovních a nebankovních půjček)
  • smlouva o úvěru obsahuje nejasné, nedostatečné nebo protichůdné informace
  • pracovník poskytovatele půjčky na vás vyvíjí jakýkoliv nátlak

Jak snížit riziko podvodu u půjčky

Elementárním základem je předcházení výše uvedeným rizikům. To znamená nepodlehnout ani v situacích, kdy se nabídka na půjčku zdá jako velmi výhodná. Ovšem současně naplňuje jeden nebo více rizikových bodů varujících před možností podvodu.

Dále je vhodné se držet následujících doporučení:

  • Obecně platí, že nejméně rizikové jsou bankovní půjčky, jelikož banky jsou pod nejpřísnějším dohledem České národní banky.
  • Problémem nejsou ani nebankovní půjčky, jestliže se jedná o prověřené společnosti s historií, které splňují všechny zákonem stanovené podmínky pro poskytovatele půjček.
  • Pro výběr banky nebo nebankovní společnosti využijte srovnání půjček online. Díky tomuto srovnání si uděláte solidní obrázek o tom, co kdo nabízí a za jakých podmínek. Navíc si snadno a rychle vyberete půjčku, která vám nejvíce vyhovuje. Také je možné okamžitě podat žádost prostřednictvím online formuláře.
  • Před samotným vyplněním žádosti o půjčku si důkladně přečtěte recenze na internetu, které uvedli ostatní klienti. Jestliže budou u některé společnosti negativní, radši podejte žádost jinde.

Již jste podvodníkům naletěli? Nerezignujte!

V případě, že jste se již stali cílem podvodných praktik u půjčky, nevzdávejte se. Není sice moc pravděpodobné, že peníze získáte zpátky, ale přesto se o to můžete pokusit.

Nejprve si vyhledejte na internetu, zda neexistují i další podvedení klienti. Pokud ano, spojte se s nimi a postupujte společně.  Vždy je vhodné podat trestní oznámení na Policii ČR. Pokud se bude jednat o hromadné trestní oznámení, tím lépe. Poradit se můžete i s právníkem, přičemž některé poradny jsou k dispozici dokonce zdarma.

Také se určitě podělte o vaše negativní zkušenosti s ostatními na internetu. K dispozici je mnoho diskusí a stránek zaměřených na recenze jednotlivých půjček.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.