Daně a novinky na rok 2015

Daně jsou důležitou součástí platebních výdajů každého z nás, ať už jde o zaměstnance, živnostníka nebo důchodce. Finanční sektor, jenž mnohdy prochází nejrůznějšími změnami, s nimiž je vhodné se s předstihem seznámit.

Také rok 2015 bude v něčem jiný. A právě tomu se budeme nyní věnovat.

Slevy na dítě

K novinkám dalšího roku patří bezpochyby navyšující se daňová úleva na druhé a třetí dítě. V prvním případě došlo ke zvýšení na 1 317 Kč, což je nárůst až o 200 Kč. U třetího dítěte je toto navýšení pouze v řádu jedné stokoruny, tedy na částku 1 417 Kč.

Pakliže navíc patříte mezi ty rodiče, které své dítě dávají do předškolních zařízení, počítat můžete i s daňovou slevou v hodnotě až 8 500 Kč.

Důchodci si jistě polepší

dane 2015

valorizaci důchodů s platností od 1. 1. 2014 jsme vás již informovali v jednom z minulých článků. Vzhledem k velikosti současných důchodů se není čemu divit, že se v České republice nachází velká spousta lidí, kteří si v tomto věku jednoduše přivydělávají. A právě ti mohou zajásat, protože od roku 2015 můžou opět uplatňovat slevu na poplatníka, která představuje úctyhodných 24 840 Kč za rok.

Movitějším důchodcům, kteří si vydělají více, jak 25 500 Kč za měsíc, nastává nutnost podat si daňové přiznání na všechny příjmy, jež přesáhnou tuto hranici.

Odpočet životního pojištění

Poměrně neblaze se rok 2015 dotkne také životního pojištění, na které přispívá i velká spousta zaměstnavatelů.

Po novém roce si nemůžete odečítat maximální výši 12 000 Kč, ale pouze pojistnou část, do které není zahrnuta ta investiční. Zaměstnanecké příspěvky tohoto charakteru taktéž nepřipadají v úvahu.

Omezení živnostníků

Z pohledu podnikajících subjektů je třeba počítat s omezením maximální hranice u paušálových výdajů a to konkrétně u těch 60% a 80%, kdy byla hranice stanovena na sumu 1 600 000 Kč, potažmo 1 200 000 Kč. Tedy změna, která následuje předchozí omezení paušálu 30% a 40%.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Keerati).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.